Oglas
· · Komentari: 0
BANJE

Ušli smo u NAJMISTERIOZNIJU zgradu Srbije i evo šta smo VIDELI (FOTO/VIDEO)

U Kuršumlijskoj Banji je pripreman spektakularan doček 2006. godine. Meni je bio gotov, muzičari su doneli instrumente, a onda je 22. decembra hotel zatvoren. Zauvek!

1596004463_kursumlijska1.jpg
Foto: A. M.
Oglas

"Mala po površini, velika po lekovitosti", piše na izbledelom promotivnom plakatu na ulazu u hotel "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji. U ovaj objekat se ulazi u čizmama i sa radničkim šlemom.

Pročitajte još: Ovo je jedno od OMILJENIH LETOVALIŠTA SRBA! Masaže dostupne svima NON STOP, a test na koronu NE TREBA (FOTO)

Pročitajte još: Ovde se pred KOSOVSKI BOJ pričestio CAR LAZAR i tog trenutka se desilo ČUDO koje traje do DANAS (FOTO)

Bar u hotelu "Žubor"

Uz zvuke žaba koje veselo krekeću u olimpijskom bazenu preskačemo šut i ostatke starih stolica, provlačimo se pored recepcije i u restoranu zatičemo stalak za mikrofon koji su ostavili muzičari koji su trebali da zabavljaju goste za nesuđeni doček 2006. godine.

Kako je krenulo po zlu?

Nedavno je pronađen dokument iz 1939. godine kojeg se vidi da su deoničari AD Kuršumlijske Banje podelilili manje dividendi nego obično zbog ekonomske krize. Staro kupatilo je izgrađeno još 1930. godine, a nova, za to vreme spektakularna zgrada 1982. godine.

"Zelena soba"
Arhitekta Avbelj je plakao kada je posetio Kuršumliju i video hotel Žubor.

- Slovenački arhitekta Franc Avbelj projektovao je i "Radan" u Prolom banji, Dom kulture i vrtić u Kuršumliji, a bio je maja 2010. godine i kažu da je plakao gledajući u Kuršumlijskoj Banji - kaže Marko Gašić, marketing menadžer "Planinke".

Hotel se od matične firme odvojio u vreme krize u SFRJ 1987. godine, a 1999. godine su primili jedinice MUP-a da borave u njemu i potpuno su odustali od gostiju. Zatvoreni su već 14 godine i toliko je trajala agonija oko prodaje. Za to vreme priroda je preuzela objekat, pa se sada mogu videti "zelene sobe" obrasle u bršljen.

Pročitajte još: ŠTA SRBIN GUGLA? Pretražuju ITALIJU, ali u 2021. godini SANJAJU da otputuju na OVU DESTINACIJU

Verovali ili ne, ali trećina objekta nikada nije korištena. Nije ni mogla, jer je banja ogromna!

Od hotela su ostali zidovi! Sve će biti novo!

U podrumu se nalaze dva ogromna bazena i hiljade kvadrata spa centra u kojem je sve propalo. Na spratu je hodnik sa sobama u kojem sada odzvanja muzika koju slušaju građevinci.

Novi direktor ima 30 godina
Radnici se uveliko obučavaju u Prolom Banji, a priprema se i novi direktor koji je 1990. godište. Arhitekta Miša Veljović ima 25 godina!

- Organizovali smo radnu akciju i mi zaposleni smo izbacivali kade i sav šut, jer gotovo ništa ne može da se iskoristi jer je buđavo, trulo i zarđalo - kaže Marko Gašić.

Radnici su radnom akcijom izbacili šut iz banje.

Ova firma je spremila 13 miliona evra da uloži u Kuršumlijsku Banju. Sobama dodaju terase, rade nova kupatila, sređuju najmoderniji velnes na 1.000 kvadrata. Novih 190 soba biće moderne i funkcionalne. Na krovu se grade superluksuzni lukuszni apartmani sa đakuzijem i pogledom od "milion dolara". Banja će narednog leta primiti prve goste.

Arhitekta Veljović ispred rimskog kupatila

Pročitajte još: SAZNAJEMO: Posle STAKLENOG MOSTA, Đerdap dobija i PEŠAČKU STAZU do TRAJANOVE TABLE!

U sklopu banje su i izvor, restoran "Prepolac", vila "Milica" sa 26 soba, kao i staro, rimsko kupatilo. Restoran je već renoviran, a u njemu je kralj Petar pravio pauzu na putu za Kosmet. U hotelu će biti i muzejski kutak o istoriji ove banje.

Za kupatilo prave pločice kao originalne!

- Kupatilo iz 1930. godine ćemo sa posebnom pažnjom rekonstruisati jer ima istorijsku vrednost i nabavljamo specijalne pločice po uzorku kakve su nekada bile - kaže Miloš Veljović, arhitekta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas