· · Komentari: 0
istraživanja

"Uspeli smo da uzmemo prvi uzorak": Velika misija na MARSU

Jedan od glavnih zadataka Nasinog rovera "Persevirens" je traženje dokaza o postojanju života na Marsu u njegovoj prošlosti. Neki od tih dokaza se kriju u stenama, mehanički istraživač sada je uzeo i prvi uzorak.

1631004594_Depositphotos_16856277_s-2019.jpg
Foto: Deposit

"Persevirens" je tek počeo da istražuje okolinu kratera Jezero, u koji je sleteo pre nekoliko meseci. Naučnici na Zemlji identifikovali su jedan kamen veličine povećeg kofera iz kojeg je rover posebnom bušilicom uzeo uzorak.

Rover je opremljen brojnim instrumentima koji pomažu stručnjacima na Zemlji da uoče i određene stene i delove reljefa od posebne važnosti za misiju.

Pročitajte još: Pet KNJIGA koje treba da pročitate ako se osećate IZGUBLJENO!

Uzimanje uzorka već je pokušano 11. avgusta na drugoj steni, ali bez uspeha.

- Uspeli smo da prikupimo prvi uzorak i to je veliko dostignuće. Radimo ono zbog čega smo stigli na Mars - rekla je Dženifer Trosper, menadžerka projekta u Nasinoj "Džet propalžon laboratoriji".

Proći će još dosta vremena dok uzorci koje "Persevirens" sakupi ne stignu na Zemlju. Ukoliko sve prođe kako treba, rover će sa teretom stići na našu planetu 2031. godine.

Nasa je izabrala krater Jezero za sletanje "Persevirensa", jer se iz pređašnjih istraživanja smatra da je to područje nekada bilo pod vodom i na njegovom mestu se nalazi drevna rečna delta.

Krater Jezero govori o nekada vlažnoj prošlosti Marsa. Pre više od 3,5 milijarde godina, rečni tok se izlio u krater i napravio jezero.

Pročitajte još: UVRNUTE NAVIKE VELIKIH PISACA: Jedan je otišao toliko daleko da je držao trule jabuke u stolu! (FOTO)

Naučnici su utvrdili da je voda u krater sa sobom donela glinu i minerale iz okolnog područja. Posledično, život na mikrobskom nivou mogao je da se razvije u Jezeru, a pronalazak tih tragova biće glavni zadatak rovera.

Krater je nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.