· · Komentari: 0
Verovanja

Uzdaj se, o čoveče, u Gospoda svim srcem svojim: Danas slavimo Svetog Mitrofana, obavezno izgovorite OVU MOLITVU

Danas se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležava Sveti Mitrofan.

Depositphotos_47571877_s-2019-5ee9c0d69a084.jpg
Foto: Depozit

NJegov otac Dometije, brat rimskog cara Prova, izbegao je iz Rima kao hrišćanin za vreme gonjenja hrišćana i došao u Vizantiju. Episkop vizantijski Tit posvetio ga je za prezvitera. Po smrti Titovoj Dometije je postao episkop vizantijski. Posle smrti Dometijeve presto episkopski zauzeo njegov stariji sin Prov, a posle njegove smrti, presto episkopski zauzeo je Mitrofan. Kada je car Konstantin prvi put video Mitrofana, zavoleo ga je mnogo.

Pročitajte još: POSTITE KAKO TREBA: Počinje PETROVSKI POST, a evo kakav jelovnik PO DANIMA treba da bude

Za vreme Prvog vaseljenskog sabora Mitrofan je već bio starac, jer je tada imao 117 godina, pa pošto nije mogao da učestvuje u poslovima sabora, odredi svoga horoepiskopa Aleksandra za svoga zamenika. Tada mu je car kod Sabora izdejstvovao da postane prvi patrijarh konstantinopolja.

Na pitanje cara Konstantina koga želi kao naslednika na prestolu patrijaršijskom, Mitrofan je imenovao Aleksandra, a onda je rekao Aleksandru Aleksandrijskom: “O brate, preizrjadna naslednika ostavićeš ti!”. Posle ovoga proročanstva oprostio se sa svima, i nakon deset dana preminuo.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Beseda na današnji dan kaže:

Kad bi sve planine krenule na tebe, da li bi ih ti mogao rukama odgurnuti? Ne bi. A kad bi se mrak za mrakom svih tajni na nebu i na zemlji navalio na malenu svećicu tvoga razuma, da li bi ih tvoj razum mogao osvetliti? Još manje. Ne oslanjaj se na svoj razum, jer i od te ništavne stvari, koju ti nazivaš razumom, veći deo ništa drugo nije do mrtav pepeo. Uzdaj se, o čoveče, u Gospoda svim srcem svojim. U NJega je razum beskonačni i svevidoviti.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.