· · Komentari: 0
ZNAKOVI NASILJA

Uznemirujući znakovi da vaše dete trpi nasilje

U današnje vreme mnogo dece prolazi kroz razne oblike vršnjačkog nasilja, ali mnogi roditelji zbog brojnih obaveza nekada ne primete da se sa njihovim mezimcima nešto događa

1604678300_dete.jpg
Foto: depositphotos

Najčešći oblici nasilja prema deci jesu fizički, tada se jasno primećuju modrice na detetovom telu. Ali šta se događa sa psihičkim nasiljem? Kako ga prepoznati?

Pročitajte još: Znakovi koji pokazuju da DETETU nedostaje RODITELJSKA PAŽNJA

Psiholozi savetuju, da je najbolji otvoren i iskren razgovor sa vašom decom, tako da steknu poverenje u vas i kažu im šta ih muči. Sa druge strane postoje i znakovi na koje morate da obratite pažnju, ukoliko je vaše dete zatvoreno.

Dete se više ne raduje kao nekada

Nedostatak zadovoljstva je ključni znak depresije. Ako vaše dete gubi želju za hranom, zabavom i hobijima koje je nekad volelo, obratite pažnju. Kažite detetu da ste primetili da nešto nije u redu i da vam se slobodno poveri. Objasnite da je i malo tuge sastavni deo života, kao i da zna da ste za njega uvek tu.

Prestaje da koristi društvene mreže
 

Foto: despositos

Današnja deca obožavaju društvene mreže, pa ako ih je dete nekad stalno koristilo, a sada ne želi, to može biti znak da trpi maltretiranje na internetu. Obratite pažnju i da li je dete ljuto, frustrirano ili nervozno dok koristi mobilni telefon ili laptop.

 Stalno se žali na glavobolju i bol u stomaku

Stres zbog maltertiranja kod dece može da izazove i fizičku bol, koja se najčešće javlja u stomaku ili glavi, kažu stručnjaci, a prenosi Realsimple.com. Obratite pažnju šta se dešava - neka deca izmišljaju bolesti kako bi ostali kod kuće i tako izbegli maltretiranje u školi.

Svađe sa prijateljima

Velike promene u društvenom životu deteta su potpuno normalne. Ipak, ako se ođednom više ne druži ni sa kim od starih prijatelja, raspitajte se šta se dešava i da li postoji veći problem od uobičajenih detinjih i tinejdžerskih konflikata.

 Ne želi da ide u školu ili na trening

Ako je vaše dete iznenada odustalo od ključnih aktivnosti ili počelo da izostaje iz škole ili časova sporta koje je volelo, može biti da je reč o zlostavljanju.

Poljuljano samopouzdanje

Maltretiranje kod dece u velikoj meri može da snizi nivo samopouzdanja, a može biti i uzrok vršnjačkog nasilja. Zbog toga je veoma važno da detetu na vreme izgradite samopouzdanje, kako se kasnije ne bi desilo da preživljava nasilje, a da zbog nedostatka samopoštovanja misli da je to i zaslužilo.

Pročitajte još: Najčešće dečje laži: "On je prvi počeo", "mama je rekla da mogu" i jedna koja se NAJVIŠE ČUJE

 Samomaltretiranje

Možda vam zvuči kontradiktorno, ali mnoge žrtve nasilja počinju da matretiraju druge. To je odbrambeni mehanizam deteta koje još uvek ne razlikuje dobro od lošeg, ne oseća se dobro zbog toga što radi, ali nesvesno želi da izgradi imidž osobe koja je jaka i nasilna, da bi ga drugi ostavili na miru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.