· · Komentari: 0
MATRIJARHAT

VANBRAČNI NATALITET je trend 21. veka, a ŽENE se na to odlučuju iz JEDNOSTAVNOG RAZLOGA

Sve više devojaka se prvo odlučuje za karijeru, pa onda porodicu i tu je razlog sve većeg broja razvoda.

1604306057_Depositphotos_11882201_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Muškarci dominiraju u svetskoj podeli rada, u centrima moći, finansijskim, političkim... Poslednjih godina se mnogo govori o rodnoj ravnopravnosti u politici, ali da li je prvo uspostavljena u svakodnevnom životu?

Pročitajte još: PET dokaza zašto je bolje imati PEDESET nego 20 GODINA!

Radmila Foto: Privatna arhiva

- Važnije je pitanje dokle će nas dovesti planetarna neravnoteža u podeli hrane i vode, rada i nadoknada za taj rad, postojanju istinske i suštinske šanse za sve ljude bez obzira na pol, naciju, veru. Žene na položaju su realnije, humanije i sa pacifističkom prirodom, potrebne na javnoj sceni - kaže Radmila Pecija Urošević, sociolog.

Vanbračni natalitet je fenomen današnjice.

Poslednjih decenija, i na našim prostorima beležimo trend rasta vanbračnog nataliteta, što je svojevrsni fenomen vremena u kojem živimo. Žene se sve češće odriču tekovina braka, rađaju i podižu decu same.

Devojke se sve više odlučuju prvo za karijeru, pa tek u kasnijim tridesetim godinama za potomstvo i porodicu.

Pročitajte još: ISTANČAN UKUS: Dame u zrelim godinama ove SITNICE morate da posedujete

- Kada se neko u 35. godini odluči za brak, teže se prilagođava i manje je tolerantan u odnosu na razlike, navike i potrebe partnera, nego osoba koja to učini sa 25, bez obzira na pol. Mladima danas sve više nedostaje tolerancija, spremnost na emotivno investiranje i lično odricanje zarad zajedničkog napredka i uspeha, zbog čega se teže odlučuju na brak, a oni venčani lakše na razvod - kaže Radmila.

Novi fenomen
Fenomen je da uspešne žene moraju mnogo više da rade i da se dokazuju, nemaju podršku kao muškarci, jer su istovremeno  potpora deci i partneru.
Od skromne plate ili penzije prvo treba kupiti hranu za dušu...

Radmila kaže da pripada generaciji koja veruje u snagu i moć porodice. Živim po modelu bake, Otilije/Jelice, tatine majke, rođene Peštanke koja je završila građansku školu za devojke početkom 20. veka. Mada je kao udovica dugo živela od skromne penzije, kad ona stigne, prvo bi nahranila dušu, kupila knjigu ili materijal za haljinu.

Pročitajte još: SA 66 ISTA KAO SA 30: Lepa manekenka tvrdi da je KLJUČ DOBROG IZGLEDA u samo JEDNOJ stvari (FOTO)

- Od nje sam naučila lekciju da je za ženu važno obrazovanje i deo sebe koji je samo naš. Govorila je: "Kad se smrkne - nama svane, jer se tada bavimo stvarima koje nas ispunjavaju, a za koje nismo imale vremena tokom dana" - zaključuje Radmila.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.