Oglas
· · Komentari: 0
UPOZORENJE!

Vaših 5 sekundi može SPASITI mnoge živote! PRESECITE gumice zaštitne maske, pre nego što je bacite! (FOTO)

Danas bez zaštitnih maski ne možemo izaći na ulicu...

1620128134_maska.JPG
Foto: Youtube Printscreen/ PretresNews
Oglas

Zaštitne maske za jednokratnu upotrebu ,nakon korišćenja završe u kanti za đubre, ali nije uvek tako. Često ih neodgovorni građani bacaju svuda oko sebe, pa vrlo često završe čak i do reka, zagađujući okolnu sredinu.

S obzirom da za mnoge životinje ovog ekosistema, ova naizgled bezazlena krpica, može biti fatalna, Veterinarski fakultet Univerziteta u Zagrebu dao je zanimljivo upozorenje.

"Ukoliko koristite maske za jednokratnu upotrebu, pre nego što svoju masku bacite u smeće, prvo presecite plastičnu gumicu kojom je pričvršćujete iza uha.

Baš kao slamke ili štapići za uši, ona je vrlo opasna za životinje bilo da se radi o pticama ili ribama, a na ovaj način im možete spasiti život.

Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka kovid-19 pandemije do danas, zabeleženi su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice lateks rukavica - stoji u objavi.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i hronične posledice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posledice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što u konačno može može rezultovati uginućem - dodali su stručnjaci s veterine.

LJubazno Vas molimo da presečete gumice na maskama za lice i rukavice i da ih odložite na za to predviđeno mesto", poručili su za kraj.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas