Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Vaskrs u SRBA nosi brojne običaje i verovanja: Evo šta treba da urade PORODICE posle prazničnog ručka

U srpskom narodu brojni su običaji koji se vezuju za proslavu Vaskrsa.

1619470386_Depositphotos_66200395_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave veliki hiršćanskih praznik, Vaskrs u sećanje na dan vaskrsnuća Isusa Hrista. Na današnji dan, običaj je da čak i oni koji retko odlaze u crkve, danas odlaze odu u hram i mole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Pročitajte još: Niko se u istoriji Srbije nije zvao kao on: Da li znate o kome je reč?

HRISTOS VOSKRESE! Svim čitaocima portala Magazina Novosti, želimo SREĆAN USKRS! Provedite ga u zdravlju, miru, radosti i veselju, zajedno sa svojim najbližima!

Po završetku jutarnje liturgije počinje vreme mrsa i vaskršnje gozbe. Vaskršnji ručak počinje u vreme kad je običnim danima vreme za doručak. Ručak se obavlja u porodičnom krugu. 

Pročitajte još: CRVENA boja bez trunke HEMIJE: 4 kašike mlevene paprike i sok od višnje učiniće ČUDO!

U srpskom narodu prenosi se priča da je običaj da posle vaskršenjeg ručka cela porodica oblači svečano odelo, ide da prošeta gradom i svrati na kafu i piće u neku gradsku kafanu, gde nastaju najlepše porodične uspomene.

Narodni običaji i verovanja

Ujutro se treba umiti vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje, to obezbeđuje dobro zdravlje.

Pročitajte još: Zamenite šećer OVIM namirnicama

Decu valja protrljati crvenim jajetom po obrazima, da budu zdrava i rumena.

Veruje se da na Vaskrs valja zorom ustati, a ne valja zaspati pre ponoći jer će se, u protivnom, spavati celog leta i ništa se neće uraditi.

U nekim krajevima Srbije uskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu.

Čuvarkuća se čuva i da bi se, ako počne grad, iznela pred kuću. Ona, veruje se, zaustavlja ovu elementarnu nepogodu

LJuske ofarbanih jaja treba dobro smrviti da veštice u njima ne bi mogle da se prevoze preko vode.

Za ovaj dan svaki ukućanin treba da dobije nešto novo od odeće i obuće. Za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša odeća.

Veruje se da su u sedmici od Uskrsa do Tomine nedelje vrata raja otvorena i da duše svih koji u tim danima umru idu pravo u raj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas