· · Komentari: 0
Air soft Cima 07

Vazdušno oružje, ali drugačije (FOTO)

Originalno je zamišljeno kao jeftina ali verna replika za obuku, a tako se i koristilo prve deceniju-dve, vremenom je evoluiralo do sofisticiranog oružja za ratne igre

1603964694_air-soft.jpg
air-soft - foto: Boris Rakić

Svet oružja je danas zaista raznovrstan, a od početka sedamdesetih godina prošlog veka postao je bogatiji za jednu veliku celinu – air soft. Od početka težilo se što originalnijim dimenzijama, načinu rukovanja, izgledu i težini u poređenju sa svojim originalima, jer upravo to daje osećaj stvarne situacije. 

Pročitajte još: Već samo ime legendarnog proizvođača - MAUSER, govori da je u pitanju izuzetno oružje (FOTO)

Puška Cima 07 je vrhunski odrađena zaista nema zamerke, foto: Boris Rakić

Kuglica prečnika 6 mm, takozvana BB – ball bearing postala je standard airsoft oružja, kako pištolja i revolvera tako i automata, jurišnih odnosno automatskih pušaka i snajperskih pušaka. U stvari radi se o vazdušnom oružju koje se vremenom usavršavalo, tako da može da puca i poluautomatski pa i automatski. Proizvođači su se potrudili I da naprave verzije koje imitiraju efekat trzaja i pomeranje delova navlake, zatvarača. 

Vrste airsoft oružja 

Spring back je u stvari klasičan sistem vazdušnog oružja gde sabijena opruga gura klip kroz cilindar i stvara pritisak koji pogoni kuglicu-projektil. Svaki put morate napeti mehanizam kako bi ispalili kuglicu.

Na pušci je čak urađena i gasna cev (samo imitacija) kako bi sve bilo što realnije, foto: Boris Rakić

AEG tip air soft oružja danas je najpopularniji. Predstavlja automatsko električno oružje, što se vidi iz imena - Automatic Electric Gun. Za razliku od manuelnog repetiranja, ovde gear boks i elektro-motor napinju oprugu umesto vas i ono radi u poluautomatskom ili automatskom modu, u zavisnosti od modela. Pokazalo se u praksi da radi više nego dobro i da je ovaj tip oružja najjeftiniji, najjednostavniji i najzahvalniji jer koristi punjivu bateriju.  

Pogled preko nišana: zadnji je preklopni sa dva prečnika otvora - za manju i veću daljinu, foto: Boris Rakić

Gas ili gasno oružje nije nepoznanica, budući da odavno postoje gasni vazdušni pištolji i puške. Tako da je ovo u principu ista stvar, ali koristi bb kuglice odrđene brzine i energije, koje su regulisane standardom u proizvodnji air soft oružja. Patrone punjene takozvanim grin gasom su tekovina modernih trendova i ekoloških normi. A zapravo radi se o propanu, ili o klasičnim CO2 patronama. 

Gas Blou Bak je najkomplikovaniji sistem air soft oružja ali i najverniji. Gas se kao pogonsko sredstvo ne koristi samo za ispaljivanje kuglice već i za efekat trzaja samog oružja, tj. za pokretanje zatvarača ili navlake te tako zaista dočarava efekat kao kod vatrenog oružja. Priilikom pucanja morate voditi računa o pokretnim delovima kao i kod pravog oružja. Osetićete trzaj, brzina ispaljivanja je takođe verna, a nišanjenje sledećeg hica otežano, budući da trzaj pomera oružje. Na žalost ovi sistemi su i najskuplji, pa neretko mogu dostići i cenu pravih modela čijie su u stvari air soft replike. 

Municija 

Najčešće se koriste kuglice prečnika 6 mm, a ima ih i od 4,5 mm i od 8 mm. Energija i brzine kuglica su ograničene pravilnikom i one su od 200 do najviše 600 fps. Air soft replike imaju energiju ispaljivanja do maksimalno 3,3 J, što je znatno manje od 7,5 J koliko je energija ispaljivanja standardnog vazdušnog oružja, ili propisanih 15 J za oružje za ispaljivanje boje. Danas su u air softu najrasprostranjenije kuglice težine 0,25 g.  

Kineska air soft replika 

Kineska air soft replika isporučuje se spremna za upotrebu: u kutiji se nalazi sve što je potrebno da počnete da se bavite air softom, foto: Boris Rakić

Testirao sam jednu automatsku pušku kineske kompanije Cima koja po cenovnom rangu spada u vrlo pristupačne, a opet dokazano pouzdane, verne i kvalitetne replike. Radi se o modelu Cima 07 odnosno njihovoj verzji M4 standardne skraćene automatske puške američke armije. Pakovanje u kome se isporučuje odmah govori da se radi o ozbiljnijem proizvodu.

Četvorostrana Pikatini šina je urađena po vojnom standardu standardu, foto: Boris Rakić

Uz pušku se isporučuje malo pakovanje kuglica (100 komada) baterija, čistilica za cev, punjač i okvir velikog kapaciteta. Same kuglice koje dolaze uz pušku se po preporuci ne koriste jer su lošeg kvaliteta i niko ne želi da skupu pušku ošteti jeftinim kuglicama, pa se postavlja pitanje zašto proizvođač isporučuje ovakvu municiju? Po otvaranju i skidanju zaštitnog sunđera sledi prijatno iznenađenje. 

Kao prava jurišna puška 

Koristio sam samo osnovnu zaštitnu opremu, foto: Boris Rakić

Ova air soft verzija zaista se lako može zameniti sa pravom. Težina, dimenzije, materijali sve je jako dobro i verno urađeno. Sve komande i način rukovanja su identični, podešavanje nišana, punjenje, kontrola režima vatre... Završna obrada je kako to reći nego, odlična. Metalni delovi, plastični odlivci, jednom rečju savršeno. Nigde nepreciznosti, tragova obrade, krivog odlivka ili nešto slično. Podešavanje teleskopskog kundaka je bukvalno kao i kod prave puške. 

Potkov kundaka je urađen od kvalitene gume, ispod njega je komora za smeštaj baterije, foto: Boris Rakić

Problematični okviri 

Na raspolaganju sam imao kvalitetno pakovanje municije od 5600 kuglica mase 0,25 g. Kapacitet hi-kap okvira je 350 kuglica. Okvir je od metala sa plastičnim delovima mehanizma koji nisu baš najbolje urađeni. Kružna lisnata opruga koja obezbeđuje silu za podizanje i donošenje kuglica u mehanizam je pukla već posle prve upotrebe. Uspeo sam da popravim okvir za nekih 20 min. Posle toga više nije bilo problema sa njim. 

Zadovoljstvo pucanja 

Sama puška, njeni nišani i podešavanje, gear box (mehanizam motora i zupčanika je od metala što je jako bitno) rade besprekorno. Komanda režima vatre se precizno i lagano podešava. Puška ispaljuje kuglice bez ikakvih zastoja i problema. Okidač iako je u principu električni prekidač radi kao i kod prave puške. Sila okidanja je doduše nešto manja ali hod je identičan. Rafalni režim takođe radi kao švajcarski sat. Puška ispaljuje 15-20 kuglica u sekundi i osećaj je zaista interesantan. Osim jačine zvuka i odsustva trzaja, vrlo verno oponaša pravu pušku i mami osmeh na lice prilikom upotrebe.  

Odlična preciznost 

Podešavanje nišana je solidno po visini, a po pravcu ne ide baš glatko, ali radi posao. Pikatini šine na pušci su odlične jer su bukvalno po standardu. Školskim primerom podesio sam hop up sistem koji je lako dostupan. Pet-šest kuglica i podesili smo ga na maksimum efikasnosti, a to je precizno gađanje do 40 plus metara. 

Kada kažem precizno, mislim zaista precizno, toliko da do 30 i više metara mogu pogoditi flašicu od pola litre, jedinačnom paljbom svaki put i bez problema. Rafalnom paljbom rasipanje je takoreći zanemarljivo, jer nema trzaja pa 80% ispaljenih kuglica završava u meti. Vreme bez vetra i isti rezultat može se postići i na četrdesetak metara.  

Zamalo pa - odlična 

Koristio sam kuglice 6 mm proizvođača G-G od 0,25 g. Ispucao sam preko 5.000 komada bez ikakvog. Rafalna i jedinačna paljba kao i česte promene režima rade odlično, foto: Boris Rakić

Cena ove puške sa kojom možete ući u svet air softa je takva da u svakom pogledu opravdava uložen novac (može da se kupi od 175 do 210 eura). Budući da je moguće nadograditi sistem i opremu može zasta da pruži više od očekivanog. Ima nekih mana koje smo opisali, ali sem pucanja opruge u okviru (što svakako nije slučaj sa svakim primerkom), za tu cenovnu kategoriju mane su zanemarive jer nisu od vitalnog značaja po samu funkciju oružja. Ali toliko malo fali da puška bude baš odlična. 

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Regulator paljbe funkcioniše precizno i lagano, kao na pravoj pušci, foto: Boris Rakić

Iako je ovo oružje energetski slabo nemojte nikad smetnuti sa uma bezbednost. Jer ako ne poštujete bezbednost stičete loše navike koje ćete posle preneti i kod rada sa pravim vatrenim oružjem. Takođe nemojte misliti ni da je naivno i da ne može naneti povrede, jednostavno rukujte sa njim i nosite zaštitnu opremu kao i sa pravim oružjem. 

Boris Rakić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.