· · Komentari: 0
ishrana

Važno je da budu deo našeg menija: Pet odličnih izvora proteina

Proteini su veoma važan deo ishrane. Odgovorni su za brojne važne funkcije u telu.

1632317020_Depositphotos_6953202_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Potrebni su za skoro sve metaboličke procese u telu, uključujući varenje, funkciju srca i pluđa i funkciju nervnog sistema.

Gde sve možemo da prnađemo proteine kako bismo ih što više uključili u ishranu:

Meso

Govedina i piletina najveći imaju najviše proteina, dok je tu i druga živina i riba. Životinjski izvori sadrže ključne hranljive materije, uključujući cink, vitamine B, vitamin D, omega-3 masti i gvožđe.

Pročitajte još: Grožđe umiruje bol u zglobovima

Jaja, mleko i jogurt

Jaja, mleko i drugi mlečni proizvodi (poput sira) takođe su odličan izvor proteina. Jedna šolja grčkog jogurta može da sadrži čak 23 grama proteina, što ga čini odličnim izvorom. Jaja u proseku imaju oko 6 grama proteina.

Tofu

Tofu je još jedan odličan izvor potpunih proteina što ga čini idealnim dodatakom dijetama, posebno onima koje prate vegansku dijetu.

Orašasti plodovi

Orasi imaju mnogo zdravstvenih koristi, a jedna od njih je i visok sadržaj proteina. Kikiriki ima najveću količinu proteina, a bademi i pistaći su takođe odličan izbor.

Pročitajte još: Oslobodite se neprijatnog zadaha i bakterija uz DOMAĆU tečnost za ISPIRANJE usta! (ČETIRI RECEPTA)

Kinoa

Kinoa je veoma hranljiva, na 100g sadrži čak 14g proteina. Takođe sadrži vlakna i komplekse vitamina B i E.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.