Oglas
· · Komentari: 0

Važno je kako spavamo: Šest namirnica za bolji san

U idealnom slučaju, morate spavati od 7 do 9 sati dnevno bez prekida, ali ne uspevaju svi: stres, ludi radni ritam i višak digitalnih informacija mogu negativno uticati na trajanje i kvalitet našeg sna.

1632226902_basmati-rice-6578507_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

U pokušaju da uspostave svoj režim, mnogi pribegavaju meditaciji, dubokom disanju, pa čak i tabletama za spavanje.

Pročitajte još: AJURVEDSKA tehnika stara 5.000 godina: Dnevni tretman samoizlečenja u 10 minuta

Badem

Bademi su bogati raznim vitaminima i mikro-mineralima - na primer, samo 28 grama badema sadrži oko 18% dnevne vrednosti fosfora i 23% vitamina B2 potrebnog za odraslo telo. Ali najvažnije za nas, ovi orasi su odličan izvor melatonina. Melatonin je poznat kao "hormon sna" - reguliše naš unutrašnji "sat" i signalizuje mozgu da zaspi. Stoga, mala šaka badema noću može dati željeni efekat "tablete za spavanje".

Ćureće meso

Ćuretina je jedan od najzdravijih mesnih proizvoda. Sadrži riboflavin, fosfor i selen. Takođe, ćureće meso sadrži aminokiselinu triptofan, koja aktivno stimuliše proizvodnju već poznatog „hormona spavanja“ - melatonina. Ova hrana je takođe bogata proteinima - neka istraživanja sugerišu da mala količina proteina takođe može izazvati pospanost.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice jedan je od najpopularnijih toplih napitaka poznat po svojim umirujućim svojstvima. NJegova upotreba stimuliše imunološki sistem, smanjuje anksioznost i poboljšava stanje kože. Takođe sadrži apigenin, antioksidans za koji se pokazalo da se uspešno bori protiv nesanice.

Pročitajte još: Ovo su frizure koje daju VOLUMEN: Ako imate TANKU KOSU, ošišajte se OVAKO (FOTO)

Kivi

Kivi je hranljiv i ima vrlo malo kalorija. Konzumiranje kivija blagotvorno utiče na nivo holesterola i funkcionisanje digestivnog sistema. Između ostalog, kivi je takođe dobar za spavanje. U 4-nedeljnom istraživanju, 24 odrasle osobe jele su svaki dan 2 kivija jedan sat pre spavanja. Do kraja studije, 42% volontera je brže zaspalo. To može biti zbog činjenice da kivi stimuliše proizvodnju "hormona sreće" - serotonina, koji je takođe uključen u regulaciju obrazaca spavanja.

Orah

Orasi sadrže oko 19 vitamina i minerala. Između ostalog, bogati su i melatoninom. Shodno tome, konzumiranje malih količina oraha može vam pomoći da prilagodite san.

Pirinač

Pirinač je takođe poznat po svojim korisnim svojstvima i po tome što je bogat brojnim vitaminima. Pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i blagotvorno deluje na san. Lekari savetuju da jedete pirinač najkasnije sat vremena pre spavanja kako biste poboljšali kvalitet i trajanje sna.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas