· · Komentari: 0
USKRS

Vernici sutra slave VELIKI PETAK, najtužniji dan HRIŠĆANSTVA: Ove stvari nikako nemojte raditi!

Veliki petak smatra se najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus Hristos osuđen i razapet na Golgoti

1619441520_isus-hrist.jpg
Foto: Pexels

Širom sveta danas se obeležava ovaj veliki dan, a običaj je da se farbaju uskršnja jaja i to najčešće crvenom bojom, jer je ona simbol Hristove krvi.

Pročitajte još: USKRS ili VASKRS, vaskrese ili voskrese: Kako zapravo govore Srbi PRAVOSLAVCI?

Svi hrišćani danas slave Veliki petak. Dan kada je, prema verovanju, rimski prokurator Pontije Pilat osudio Isusa Hristosa na razapinjanje na krstu. Tog je dana Isus odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe i razapet na Golgoti, gde je umro. Dok je gledao šta vojnici i narod rade s njegovim životom, rekao je samo kratko: "Oprosti im Bože, jer ne znaju šta rade".

Veliki petak se zbog toga smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Ne služi se liturgija, posti se, jede se samo suvi hleb i pije voda. Prema običaju se farbaju uskršnja jaja, a budući da crvena boja simbolizuje Hristovu krv, upravo ona se najčešće upotrebljava.

Na Veliki petak se takođe i ne veseli, ne peva, a od Velikog četvrtka do Uskrsa - nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer ona u pravoslavnoj crkvi znače radost, pa se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Uskrs u nedelju 02. maja.  Verski praznik praznuje se u našoj zemlji od Velikog petka do drugog dana Uskrsa, pa su neradni dani od petka 30. aprila do utorka 04. maja.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.