Oglas
· · Komentari: 0
ZNAKOVI

Ovo je svima PROMAKLO! Na VOZAČKIM DOZVOLAMA nalazi se skriveni SIMBOL koji krije posebnu PRIČU (FOTO)

Da li ste primetili ovaj žig?

licna-karta.jpg
Oglas

Srpske vozačke dozvole imaju svoje skrivene simbole. Verovatno vam je promakao vodeni žig Dupljajskih kolica, rad akademskog slikara Nenada Bračića, koji potiče iz bronzanog doba, a nalazi se baš na ovom dokumentu.

Pročitajte još: Reci mi koje su ti BOJE OČI i kazaću ti KO SI: ZELENOOKI imaju najveći libido, a šta je sa SMEĐIM i PLAVIM?

Dupljajska kolica u delovima su pronađena početkom 20. veka u Dupljaji, u Banatu, a smatra se da su stara čak 3.500 godina. U pitanju su dvoja kolica od kojih prva imaju tri točka u koja su upregnute patke, a druga sadrže samo dva točka pošto je ruda na njima slomljena. LJudske figure sa ptičijim kljunom smeštene na kolicima.

Figure su "obučene" u zvonastu suknju i imaju urezan nakit. Svi su bogato ukrašeni spiralama, krugovima, šrafiranim trouglovima i drugim geometrijskim motivima, kao i prastarim solarnim simbolom, takozvanom svastikom, tj. kukastim krstom.

Prema narodnim verovanjima, Leonard Bem, kolekcionar iz Bele crkve je prepoznao njihovu pravu vrednost i uz nečiju zanatsku pomoć uspeo da ih rekonstruiše pošto su bili u delovima kada su pronađeni.

Pročitajte još: Ovaj ZADATAK se širi društvenim mrežama, a MUŠKARCI ne mogu da ga reše (FOTO)

Posao je obavljen toliko dobro da se do danas ne može sa sigurnošću utvrditi koji deo je autentičan, a koji je naknadno dodat. Leonardov sin Karl je 1929. prodao oba primerka. Narodnom muzeju u Beogradu pripao je veći deo kolica, a manji vršačkom muzeju.

Pročitajte još: Ako posedujete ovih DESET OSOBINA dosadna ste osoba (VIDEO)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas