· · Komentari: 0
LJUBAV

Veze imaju TRI FAZE, a treću ko pregura - ostaje zajedno

Svi parovi su u prvoj fazi kao golupčići, ali treba stići do pete faze.

1613987916_Depositphotos_135733182_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Većina parova ne uspe da prevaziđe treći stadijum u vezi, koji je, kako tvrdi američki psiholog Džed Dajmond, zaista problematičan. Na osnovu studija koje je sa svojim timom sprovodio, zaključio je koje sve etape u emocionalnom odnosu postoje i zašto je faza posle druge najkritičnija.

Pročitajte još: Žene dale odgovor: Evo koliko TRAJE idealan seks

Zaljubljivanje

Početna faza veze je uvek divna, jer su naša tela tada pod uticajem dopamina, oksitocina i serotonina. Skloni smo da partneru pripisujemo samo najbolje osobine i ubeđeni smo da će nam ispuniti sve želje i očekivanja.

Početak je divan, a ljubav se samo produbljuje...

Život u paru

Zaljubljenost se produbljuje, pa se mnogi odlučuju na brak ili zajednički život. Priče o porodici su intenzivne, a poverenje u partnera raste, pa su izvesne i zajedničke investicije. Osećamo se sigurno, voljeno i ispunjeno, pa mislimo da naša ljubav može sve da preživi.

Pročitajte još: Da biste pronašli IDEALNOG partnera, morate da znate MATEMATIKU

Buđenje iz iluzija

U trećoj fazi, koja se naziva i trenutkom razočaranja, dolazi do naglog otvaranja očiju, kada spoznajemo da voljena osoba i nije tako savršena kako smo mislili. Čeznemo za početnom zaljubljenošću i sve nam nešto smeta, pa se ili svađamo ili ignorišemo partnera, udaljavajući se od njega. Iako je normalno da više ne osećamo "leptiriće", to ne znači da je ljubav nestala, samo bi trebalo da prihvatimo da se stvari menjaju. Većina veza, ali i brakova, međutim, ne preživi ovu etapu.

Sledi razočaranje, sve nam smeta, a onda...

Izgradnja trajne ljubavi

Ko pregura treću fazu, ima šansu da bude srećniji nego na početku veze. U ovom periodu neretko uviđamo da su naša očekivanja od partnera bila nerealna i da ga volimo onakvog kakav jeste. Tako raste i naše samopouzdanje, jer učimo da bolje prihvatamo i svoje mane, kao i da cenimo i svoje i njegove vrline.

Pročitajte još: Rečenica: "Nisam spreman za brak" znači: "Ne sa tobom", a šta znači "Bio sam u gužvi"?

Odnos koji menja svet

Kada konačno prebrodimo sve nesuglasice i uspostavimo snažnu povezanost sa partnerom, onda smo spremni da menjamo svet tom ljubavlju. Mi smo sada uzor drugima i dajemo im nadu da je prava, čista ljubavna priča moguća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.