Oglas
· · Komentari: 0
DIJETA

Vi ste krivi što je mačka GOJAZNA, a evo saveta kako da joj sada objasnite da mora da OSLABI

Gojazne mačke su sklone dijabetesu i artritisu, nervozne su i češće posećuju veterinara od šlank-maca. Uz pomoć veterinara krzneni ljubimac može da oslavi ako je vlasnik uporan.

debelamaca.jpg
Foto: Piksabu
Oglas

Gojazne mačke imaju višak kilograma zaslugom vlasnika, jer same ne mogu da obezbede toliko hrane da bi dobile stomak. Mačiju dijetu morate početi od - sebe.

Pročitaje još: Da li ste znali? Čišćenje zuba i desni mačke neizostavan je deo svakodnevne oralne higijene

Da li je vreme za dijetu - odgovor je lako dobiti. Pogledajte mačku odozgo i ako nema istaknut struk - previše jede. Mnogi se teše da je normalno što je njihova mačka debeljuca, jer je posle kastracije to uobičajeno. To nije tačno, mačka nema dovoljno aktivnosti i vlasnik joj daje previše hrane. Naime, mačka će uvek jesti ukoliko joj se nudi.

Debeljuce su lenje Foto: Piksabu
Normalna težina odrasle mačke je do pet kilograma.

Prosečna odrasla mačka ima od 3,5 do pet kilograma, pa ukoliko krzneni ljubimac ima više od šest kilograma to znači da je debeljuca. U poređenju sa ljudima to je kao kada čovek ima 18 kilograma viška!

Da bi mačka prihvatila dijetu mora da se napravi ratna strategija, a prvi korak je: prestanite da joj dajete ugljene hidrate.

Saveti veterinara moraju da se poštuju, hrana daje uvek u isto vreme i skloni ako je ne želi.

Sledeći korak je poseta veterinaru. Dijeta se uvodi u dogovoru sa veterinarom, jer postoji hrana za gojazne mačke koja je bogata proteinima. Treći korak je da se redovno prati slabljenje mačke, jer ukoliko nema nikakvih rezultata - nešto nije u redu.

Četvrti korak je količina hrane, koja mora da bude u skladu sa preporukama veterinara. Ako mačka nije zadovoljna novim ukusima - sklonite tanjirić i dajte joj za sledeći obrok. Mačka treba da ima striktne obroke, uvek u isto vreme, a ne kada počne da mjauče i skače na frižider.

Pročitajte još: Sprečite MAČKU da zubima uništava nameštaj uz pomoć JEFTINE plastike za cveće

Aktivnost je još jedan od najvažnijih koraka ka dijeti. Mačka mora da se kreće, skače, istražuje i vlasnik takvo ponašanje treba da podstiče.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas