Oglas
· · Komentari: 0
Preživljavanje

U prirodi su najopasniji predatori podivljali psi: Štapom udarite vođu čopora, vičite i uradite ovu stvar (FOTO)

Sve su učestaliji napadi pasa lutalica po gradovima, ali šta ako se sa njima suočite u šumi ili polju

1613737757_pas.jpg
pas - foto: printskrin, "Beli pas"
Oglas

Posle boravka u kući tokom zime uželeli smo se šetnje i zelenila. Planine, okolna brda i staze zdravlja u okviru banjskih centara, preplavljuju izletnici, planinari, ljubitelji prirode, ali i životinje u potrazi za hranom. 

Pročitajte još: Privesci za ključeve, taktičke olovke, baterijske lampe... a kada zatreba - ORUŽJE (FOTO)

Mahanje štapom, uspešno će odvratiti usamljenog psa lutalicu, foto: Profimedia

Divlje životinje, po pravilu, izbegavaju čoveka i napadaju samo ako se osećaju ugroženo, a najopasnije su ženke dok čuvaju mlade. U prirodi treba biti glasan da bi vas životinje čule i na vreme se uklonile. To važi i za gmizavce koji osećaju vibracije teških cipela i štapa koji lupa po kamenu.  

Najopasnije životinje na planinarenju su podivljali psi koji su opasni predatori.

Najopasnije životinje koje možete sresti na planinarenju su podivljali psi, koje su vlasnici odbacili ili su ih ostavili da čuvaju vikendice, ali van dvorišta i bez hrane. Takve jedinke, koje prežive test divljine, postaju opasni predatori. 

Ne pokušavajte da priđete nepoznatom psu u šumi, verovatno je u pitanju podivljala životinja spremna da napadne, a ne da se druži, foto: printskrin, "Beli pas"

Oni se, za razliku od pravih zveri, ne plaše čoveka, već ga napadaju. Love u čoporima i žrtvu okružuju zbunjujući je, čekajući priliku za skok na vrat s leđa ili obaranje ujedanjem za noge. 

Napadaju u čoporu, pa vi napadnite vođu!

Odbranu treba usmeriti prema vođi čopora, jer će njegovo povlačenje obeshrabriti i ostale. Pri susretu s nekim predatorom ne smete da bežite, budući da je brži od vas.  

Pročitajte još: Najefikasnije sredstvo za SPASAVANJE golog 

Podivljali psi love u čoporima, a posle zime (čak i kada nije jaka kao ova), gladni su i agresivni, foto: univerzum.blogspot.com

Najbolje je da podignete ruke i vičete jer ćete zaustaviti većinu opasnih životinja. Još je sigurnije da pri sebi uvek imate štap, jake petarde (životinje se plaše praska) i biber-sprej. To je najbolja priručna zaštita, u slučaju podivljalih pasa i - jedina. 

Boris Subašić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas