· · Komentari: 0
RECEPTI

Nemate vremena, a morate da spremite ručak: Spremite BATAT za pet minuta (Foto/Video)

Deca vole krompir, a ova slatka vrsta koja se brzo sprema će im brzo postati omiljena hrana

batatMeso.jpg
Foto: A. M.

Zaposlene domaćice često imaju problem šta da za kratko vreme spreme kako bi gladna deca mogla da jedu, a batat je jedno od jela koje se sprema najbrže.

Teže se ljušti i seče
Foto: A. M.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)

Batat je slatki krompir koji dolazi iz Latinske Amerike, ali poslednjih godina se sve češće gaji i kod nas. Obiluje vlaknima, pa odlično reguliše stolicu. Bogat je i vitaminima A i C zbog čega se preporučuje deci. Pošto je izuzetno ukusan i ima slatkastu notu gotovo da nema čoveka kome se ne dopada.

Batat može da se sprema na sve moguće načine od kuvanja do prženja, a važno je znati da se termički brže obradi od domaćeg krompira. Nutricionisti ne preporučuju kuvanje batata, jer se na taj način gube vitamini i hranljivi sastojci. Ipak, batat može da se kuva na pari.

Oljušten i isečen
Foto: A. M.
Sprema se kao krompir, ali je mnogo brže gotov.

LJušti se na isti način kao krompir, dok je samo sečenje na kolutiće ili kriške malo teže pošto je tvrđi. Prži se izuzetno brzo, a ulje koje se koristi mora da se baci jer će ga brzo "obojiti". Ovo naročito važi za ljubičasti batat.

Batat je gotov čim omekne, pa kada se izvadi iz ulja treba ga staviti na salvetu da se ocedi. Uz pileće filete, koji se, takođe, spremaju za nekoliko minuta, ovo je jedno od najbržih jela.

Pročitajte još: Ne bacajte pire, za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo

Od batata mogu da se prave vegetarijanske pljeskavice, a veoma je ukusan i u salatama. Naime, dovoljno ga je umotati u foliju i ispeći u rerni uz crveni luk, pa dodati sveže začine.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.