· · Komentari: 0
KRPELJI

Sve smo radili pogrešno! Ako vam psa ujede KRPELJ ispoštujte ova PRAVILA

Vreme je za naše stare poznanike iz trave, prašine, zemlje i sa brojnih drugih mesta odakle im se uopšte ne nadamo. Iako je proleće počelo sa virusom koji kosi ljude, ne znači da će krpelji to „uzeti u obzir“ i zaobići naše ljubimce dok ne prođe vanredno stanje.

Depositphotos_54885283_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Iako ne obolevaju od virusa korona, naši četvoronožni prijatelji imaju svoje stare neprijatelje.

Pročitajte još: Psi vrlo lako mogu da prenesu zarazu na vlasnika, jer možda imaju ZOONOZU

Lovac i žrtve

Šape prvo treba pregledati
Foto: Arhiva Novosti

Krpelji su ektoparaziti koji žive na toplokrvnim životinjama. Prebivališta krpelja su šume, visoke trave, grmovi, šiblje... Oni ne traže   budućeg domaćina, već „žrtva“ pokupi krpelja prolaskom kroz zelenilo. Ubod krpelja je bezbolan.

Žive u travi i čekaju psa.

Prilikom sisanja krvi krpelj uzima samo hranljive sastojke, a ostatak ne izbacuje, već povrati sadržaj natrag u domaćina. Taj sadržaj može da sadrži uzročnike zaraznih bolesti zbog čega je bitno što pre odstraniti krpelja. I slina ovog parazita može da ima uzročnike zaraznih bolesti. Krpelji su najaktivniji u proleće i jesen, dok su za vreme hladnih dana neaktivni.

Mnoštvo  bolesti
Na mestu uboda krpelja nastaje oštećenje kože koje može da postane ulazno mesto infekcije i vrata za razne bolesti. Najčešće oboljenje je babezioza, zatim lajmska bolest, erlihioza i druge. Krpeljska paraliza i anemija usled prisustva krpelja na psima se javlja ređe, jer je potrebno da veći broj parazita boravi na životinji.

Uklanjanje

Krpelj se ne kida, pali, iritira benzinom i alkoholom, jer još više luči otrovnu pljuvačku!

Vlasnici pasa često se manuelno bore protiv ovih malih krvpija, ali takav način uklanjanja ne daje stopostotne rezultate. Prilikom uklanjanja krpelj se ne sme fizički povrediti, kidati, paliti, niti iritirati različitim sredstvima: uljem, benzinom, alkoholom... Svi ovi postupci još više favorizuju lučenje njegove pljuvačke, a sa njom i ulazak uzročnika infekcije, dok se kidanjem krpelja spirohete direktno unose u ubodeno mesto.

Posao za veterinara
Posao za veterinara
Treba ih ukloniti u najkraćem roku!

Zbog svega navedenog uklanjanje krpelja sa kože psa ili čoveka treba da izvrši veterinar ili lekar. Krpelj se odstranjuje pincetom, hvatanjem rilice što bliže koži, a posle odstranjivanja mesto uboda treba dezinfikovati. Odstranjene krpelje treba spaliti i ne smeju se gnječiti. Krpelje je potrebno u što kraćem roku odstraniti sa životinje, jer se na taj način izbegava prenos zarazne bolesti.

Pročitajte još: Savet veterinara: Evo kako da odaberete psa za sebe

Sa današnjim preparatima koje možete nakapavati na pse, dati im kao sladak zalogaj ili u obliku ogrlice, sa sigurnošću štitite vaše ljubimce od jednog pa sve do osam meseci, a proizvodi traju maltene u dan, baš kako piše na deklaraciji.

Ako niste stručnjak prepustite stvar veterinaru.

Pri tome, u veoma maloj meri izazivaju neželjene reakcije, poput alergijskog kontaktnog dermatita. Zato u prva 24 časa po stavljanju sredstva obratite pažnju na ljubimca kako biste brzo reagovai ako primetite da se pojačano češe, da se pojavilo crvenilo, da balavi ili je postao nervozan.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.