· · Komentari: 0
CELULIT

Zaboravite skupe terapije i grube masaže: Ruskinje na ovih 12 načina skidaju celulit

Skupi tretmani, učestali odlasci kod kozmetičara i različite masaže za uklanjane celulita poznati su svim ženama. Ovaj estetski problem može se rešiti i prirodnim putem, receptima koji dolaze od travara.Najbolje je piti nehlorisanu izvorsku vodu i biljne čajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma

Depositphotos_24150953_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pored ovih recepata bitno je korišćenje zdravih obroka, posebno doručka na kome se zasniva ceo radni dan. Našem organizmu su potrebni minerali i vitamini da bismo imali dovoljno energije, kao i da bismo se zaštitili od raznih virusa i infekcija.

Pročitajte još: Želite lep dekolte? Poštujte pet osnovnih pravila

Oni su nam takođe važni i za razgradnju toksina i masnoća u telu, koji kada se nagomilaju, stvaraju celulit. Organizmu je potrebno obezbediti što više tečnosti kako bi se ubrzala razmena materija i izbacivanje toksina, a najbolje je piti nehlorisanu izvorsku vodu i biljne čajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma.

Čaj od korena maslačka

Malu kasiku usitnjenog suvog korena maslaka staviti u 200 mililitara vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti. Čaj piti nezaslađen ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.


Čaj od maslačka pročišćava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

Ulje od bršljana

U tamnu flašu sipati 500 mililitara maslinovog ulja pa u njega potopiti 20 grama svežih listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mestu. Jednom dnevno malo promućkati. Nakon toga procediti i blagim utrljavanjem, dok koža ne upije, nanositi na područja zahvaćena celulitom, svako veče kako bi ulje delovalo tokom noći.

Bršljen je otrovan kada se koristi bez stručnog znanja Foto: Piksabej

Čaj od koprive
Ovaj čaj pre svega pomaže u prevenciji nastanka celulita. Čisti organizam i izvrstan je diuretik. Kopriva podstiče cirkulaciju i detoksikaciju tela, pa je celulitu teško da se u takvim uslovima razvije. Takođe se izbacuje i višak vode i masnoće iz organizma. Supenu kašiku suvog lista koprive preliti sa 200 mililitara ključale vode. Ostaviti 20 minuta, pa procediti. Ovaj čaj protiv celulita treba piti do tri šolje na dan.

Krema od bršljana

U 500 grama svinjske masti dodati po 50 mililitara tinkture lista bršljana, 50 mililitara ulja cickovog korena i 50 mililitara ulja od cvetova nevena. Smesu zagrejati na 70 stepeni i uz stalno mešanje dodati 50 mililitara otopljenog pcelinjeg voska. Gotovu smesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti.

Krem i ulje se nanose uveče, pre spavanja.

Svako vece pre spavanja naneti kremu na delove tela zahvacene celulitom i masirati po 15 minuta.

Zeleni čaj

Ovaj čaj je idealan u borbi protiv celulita jer sadrži teobromin i kofein, koji oslobađaju masti iz “pomorandžine kore” i time omogućavaju njihovo sagorevanje. Takođe, zeleni čaj deluje i diuretski, pomaže u oslobađanju od viška tečnosti koja se takođe akumulira u celulitu. Supenu kašiku osušenog zelenog čaja preliti sa 200 mililitara ključale vode. Ostaviti 20 minuta, pa procediti.

Svaki čaj je dobar Foto: A.M.
Dnevno se piju od tri do pet šoljica zelenog čaja.

Zeleni čaj treba piti 3-5 šoljica dnevno. Ukoliko ne volite njegov ukus, dodajte limun, mentu ili napravite ledeni čaj. Možete upotrebiti i ekstrakt zelenog čaja u kapsulama. Treba obratiti pažnju, jer nisu sve kapsule iste – često je u njima samo sprašen list zelenog čaja, a ne ekstrakt. Ekstrakt je koncentrat najvažnijih aktivnih materija iz zelenog čaja, pa je time i njegovo dejstvo mnogo jače.

Čaj od kukuruzne svile

Kukuruzna svila je bogata vitaminima K i C, mineralima i biljnim vlaknima, takođe i ugljenim hidratima i proteinima. Čaj od kukuruzne svile je takođe dobar i za mršavljenje, a takođe se smatra i dobrim čajem za celulit. Pomaže da se oslobodite toksina iz organizma. Uzmite kašiku sveže iseckane kukuruzne svile po šolji skoro proključale vode. Poklopite i neka odstoji 15  minuta ili dok se dovoljno ne prohladi da se može piti.

Čaj se uvek zasladi medom, a može da se ostavi u frižideru i pije tokom dana.

Procedite nakon toga i zasladite domaćim medom. Ako ste napravili veću količinu, možete ostaviti u frižideru 2-3 dana. Dnevna doza konzumiranja čaja zavisi od vaše kilaže i tela, ali uglavnom se odraslima preporučuje po jedna šolja 2-3 puta dnevno.

Čaj od peršuna
Peršun je bogat flavonoidima i antioksidansima, kao i gvožđem. Odličan je za mršavljenje, a koristi se i protiv celulita. Možete koristiti svež ili sušeni. Uzmite 30 grama listova na litar ključale vode. Neka odstoji 10 minuta, a onda pijte 3 puta na dan pre obroka. Ako koristite koren, onda količinu peršuna smanjite na pola.

Čaj od rastavića

Ovaj čaj ima diuretička svojstva pa ti može pomoći da se rešiš nakupljene vode, otečenog izgleda koji se želatinasto ljulja dok hodaš i nakupljenih toksina.

Pije se ujutru, na prazan stomak.

Osim toga poboljšva i cirkulaciju. Potrebno je da jednu kašiku čaja od rastavića prelijete sa 200 mililitara vrele, neključale vode. Ostaviti tako preliveno da stoji 10 minuta. Ovaj čaj pije su ujutru na prazan stomak.

Čaj od medunike

Ova biljka odličan je diuretik, pojačava lučenje znoja, oporavlja organizam, topi celulit, koristi se i protiv gojaznosti. Za pripremu čaja protiv celulita potrebno je 25 grama medunike i 500 mililitara vode. Biljku poparite proključalom vodom i ostavite preko noći. Sutradan procedite i popijte u 3 doze pre jela.

Čaj od gotukule

Gotukola najviše raste na Himalajima i kažu da je odlična protiv celulita, ako ne i najbolja i može se pronaći u svim apotekama. Ova biljka poboljšava cirkulaciju ali i strukturu potkožnog vezivnog tkiva i omogućava stvaranje novog kolagena.

Trešnje se pojedu, a peteljke čuvaju Foto: Piksabej
Gotukula se pije šest nedelja, pa se pravi pauza.

Tako koža biva čvrsta i jaka. Za pripremu čaja protiv celulita potrebno je 25 grama biljke i 500 mililitara vode. Biljku poparite proključalom vodom i ostavite preko noći. Sutradan procedite i popijte u 3 doze pre jela. Čaj se koristi najviše 6 nedelja, a zatim se pravi 3 nedelje pauza.

Čaj od peteljki trešanja

Peteljke su bogate taninom, organskim kiselinama i mineralima. Ovaj čaj se od davnina koristi za podsticanje lučenja mokraće, bolji rad organa za varenje i probavu, za lečenje bubrega. Pripremite 30-50 grama peteljki trešanja, litar vode i 500 grama trešanja. Peteljke prelijte hladnom vodom i sačekajte 12 sati.

Čaj od peteljki trešanja se pravi dan pre nego što će se piti, jer mora da odstoji.

Kuvajte zatim nekoliko minuta na tihoj vatri pa prelijte preko celih plodova trešnje. Posle 20 minuta procedite kroz gazu i pijte po čašu 5 puta dnevno.

Pročitajte još: Do zdrave i lepe kože u tri koraka: Ovo su ključne stavke za pravilnu negu

Čaj od lista vinove loze
Ovaj čaj se od davnina koristi za zaustavljanje krvarenja, ali i poboljšanje cirkulacije, što je važno ako se želimo osloboditi celulita. Takođe se čaj preporučuje i za jačanje organizma, kao i protiv hroničnog zatvora.

Odličan je za celulit, jačanje organizma i zatvora.

Za pripremu ovog čaja protiv celulita su vam potrebni 10 grama lista vinove loze, 5 grama lista maslačka i 5 grama korena maslačka. U pola litra proključale vode dodajte 3 kašike usitnjene mešavine i kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Prohlađen čaj procedite i popijte tokom dana u 3 doze posle jela.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.