· · Komentari: 0
DELOTVORNO

ZAČIN koji ne koristimo često može POBOLJŠATI naše zdravlje

Istraživanje australijskih naučnika.

1607786560_Depositphotos_6725474_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Dodavanje malo cimeta ishrani može koristiti zdravlju, pokazalo je istraživanje po kom taj začin snižava temperaturu u želucu i pomaže probavi.

Australijski naučnici sa univerziteta RMIT u Melburnu sproveli su istraživanje probave svinja uz pomoć kapsula koje reagiraju na gasove.

Prema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Scientific Reports uključivanje cimeta u ishranu životinja može da smanji nivo ugljen-dioksida u želucu hladeći tako njihova tela.

Pročitajte još: Šaka ovog VOĆA je korisnija od šake LEKOVA

Ukupno zdravlje svinja koje su jele hranu s dodatkom cimeta poboljšalo se značajno.

Voditelj istraživanja Kourush Kalantar-Zadeh kazao je: "Kad se svinje hrane na sobnoj temperaturi raste ugljen-dioksid u njihovom želucu".

Foto: Depozit

Cimet u njihovoj ishrani smanjuje taj gas smanjivanjem lučenja želudačne kiseline i pepsina što hladi želudac svinje tokom obroka.

Čini se i da cimet štiti zidove želuca i tankog creva, zaključili su naučnici.

Pročitajte još: Za mršavljenje, loš holesterol, krvne sudove...Evo šta sve leči JEČMENA VODICA

Iako je istraživanje sprovedeno na svinjama naučnici veruju da je primenjivo na ljude. Utvrdili su da je cimet smanjio temperaturu u želucu za 2 stepena Celzijusa.

Stoga kažu da nije čudno što je cimet popularan u toplijim krajevima jer daje osećaj hlađenja. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.