Oglas
· · Komentari: 1
PROPISI

Zahtev EU: Svi mobilni telefoni moraju imati isti punjač

Predlog upućen Evropskoj komisiji od koje se odgovor očekuje do kraja juna 2020. godine. Predlog prvi osudio - Apple

micro-usb-4491511_960_720.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobilne uređaje, telefone, tablete, pametne kamere i satove, poslednji je zahtev koji je pred Evropsku komisiju izneo Odbor Evropskog parlamenta zadužen za zaštitu potrošača.

- Komisija mora stopirati dalje postavljanje standarda za tehnološke kompanije - obrazložila je Róża Thun und Hohenstein, koja je ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta podnela pitanje za usmeni odgovor Komisiji. - Ako digitalni suverenitet nešto znači novoj Komisiji očekujemo predlog za uvođenje jedinstvenog punjača tokom sledećih šest meseci.

Ideja i zvaničan poziv kompanijama za uvođenje jedinstvenog punjača datira još od 2014. godine, ali do sada Evropska komisija nije bila glasna u zahtevima upućenim proizvođačima.

Rizik elektronskog otpada
Broj različitih punjača do 2014. godine smanjen je sa 30 (2009. godine) na samo tri, miniUSB, USB-C i Lightning. Ipak, prilikom kupovine novog uređaja novi punjač automatski se dobija sa uređajem. Prema podacima Europske komisije elektronski otpad je najbrže rastuća vrsta otpada u EU, i do 2020. bi mogao porast na više od 12 miliona tona.

Pročitajte još: Produžite im vek: Evo kako se pravilno pune baterije pametnih telefona

Ova praksa trebalo bi da se promeni jer je 30. januara usvojena rezolucija od strane zastupnika ove ideje kojom se zahteva mera uvođenja jedinstvenih punjača za sve modele i brendove mobilnih telefona. Ipak, predlog Komisije očekuje se tek u junu 2020. godine kada bi trebalo i da se zvanično odluči o ovom predlogu.

Pročitajte još: Xiaomi predstavio gejmerske telefone sa 12 GB RAM memorije (VIDEO)

Kompanije koje se bave proizvodnjom mobilnih uređaja tokom leta na stolu bi mogla da imaju zvaničnu odluku koja će uticati na potencijalne izmene u proizvodnji punjača. 

Pročitajte još: NINTENDO: Članstvo u online zajednici donosi stotine besplatnih igrica

Prva komapnija koja je reagovala na odluku Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta bila je Apple. Oni su se žestoko usprotivili ovoj odluci, zbog postojećeg Lightning konektora koji služi za napajanje svih iPhone uređaja. Kako navode iz kompanije Apple, upravo će standardizacija dovesti do povećanja otpada obzirom da milijarda iPhone uređaja koristi Lightning punjač.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas