· · Komentara: 0
SAVET

Zaštitite CVEĆE od NEVREMENA: Kako da biljke "prežive" kišu i kako da se "oporave" nakon nje

Nevreme može ozbiljno da upropasti cveće ukoliko se ne zaštiti na vreme.

1623415812_flower-836639_1920.jpg
foto: Piksabej

Kako biste sačuvali svoje cveće na terasi ili u bašti, predlažemo vam da ga "pripremite za nevreme". Ukoliko ste ipak zakasnili, ne očajavajte. I za one beživotne biljke ima leka.

"Pokrijte biljke"

Najbolje rešenje je da nabavite specijalne prekrivače za biljke u leji ili zvona, a ukoliko niste u mogućnosti, zvono možete napraviti sami kod kuće od plastičnog balona.

Veliki plastični balon od 6 litara prerežite kod otvora, i imaćete zvono "za prvu pomoć".

Pročitajte još: ORHIDEJA ne cveta? Nekoliko saveta za pojavu prelepih cvetova

U slučaju da se približava velika oluja, navucite obične providne kese na osetljive biljke. Za još bolji efekat postavite prvo nekoliko štapova oko biljke koju hoćete da sačuvate, kako bi pridržavali kesu, koju ćete po dnu otežati zemljom.

Da bi biljka "disala", potrebno je da probušite rupice po kesi i zvonu od plastičnog balona, ali vodite računa da budu što sitnije, kako voda ne bi previše ulazila.

foto: Piksabej

Zaštitite ih od vetra

Imajte na umu da svaka jaka kiša najčešće dolazi s vetrom. Zbog toga se preporučuje da zabodete kolac uz koji ćete vezati biljku.

Oko onih najosetljivijih i najnežnijih biljaka postavite žičanu zaštitu. Proverite da li su vezani izdanci, i ojačajte postojeće glavne veze.

Pročitajte još: NAJOTPORNIJA BILJKA: Zasadite LJUBIČASTU LOZICU, i ne brinite oko održavanja!

Šteta će zasigurno biti manja, i nakon nevremena neće biti nereda od opalog cveća po bašti ili balkonu.

 

foto: Piksabej

Šta ako je nevreme već upropastilo biljke

Pustite zemljište da se samo osuši, pa nakon nekog vremena zalivajte biljke domaćim rastvorima, koji su se pokazali delotvornijim od kupovnih prihrana.

Rastvor od vode i ljuske od jaja vraća u život i najbeznadežnije biljke. 

LJuske od jaja prelivaju se vodom, i ostavljaju 5-7 dana, na mračnom mestu, na sobnoj temperaturi. S vremena na vreme, rastvor treba promešati.

Pročitajte još:  Kako da vam cveće u vazi ostane sveže? OVAJ sastojak iz kuhinje će ga preporoditi (FOTO)

Kkorice nara, grejpfruta ili bilo kojeg drugog citrusa, takođe mogu pomoći u oporavku biljaka. Kore je potrebno preliti vodom i ostaviti tako da prenoći. Sledećeg jutra rastvor je spreman za upotrebu.

Kako biste sprečili pojavu gljivica koja je moguća usled velike vlage, koristite bakarne novčiće. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke, i bakar će sprečiti pojavu gljivica.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.