Oglas
· · Komentari: 0
PIROTEHNIKA

Zaštitite ljubimce: Petarde su VELIKI STRES za pse

Buka nikome ne prija!

1607456221_Depositphotos_11106014_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Vreme praznika je veoma stresno i za ljubimce i za njihove vlasnike.

Pošto psi svet doživljavaju čulima mirisa i sluha, svaka ispaljena petarda i zvuk vatrometa izazivaju kod pasa veliki strah. Iako smo tek na početku decembra, u pojedinim mestima se već čuje buka od petardi. 

Pročitajte još: Šta mislite koliko reči zna PAPAGAJ Aleks? Bićete ŠOKIRANI

Kome su eksplozije zabavne i da li je trenutna zabava vredna ugrožavanja ljubimaca i prirode?

Neki psi se ne plaše vatrometa i petardi, recimo lovački kučići. Oni su već navikli na zvuk i miris puške i baruta. Međutim, većina pasa reaguje bežanjem ili sakrivanjem. Oni imaju neverovatan sluh i zato doživljavaju glasne zvukove puno intenzivnije od nas ljudi. Iskustvo vatrometa i petardi će biti stresnije od grmljavine za vašeg ljubimca jer su vatrometi bliži tlu i prate ih iznenadni blesak i miris baruta.

Pročitajte još: Da li pse treba oblačiti zimi ili ih krzno dovoljno greje? Šta je ispravno?

Kako možete da pomognete ljubimcima

Činjenica je da univerzalni savet za rešavanje strahova od petardi ne postoji. Ipak, dajemo vam nekoliko predloga kako da ovaj stresan period olakšate svojim ljubimcima.

  • Dozvolite psu da boravi u vašoj blizini jer će ga vaša blizina na kauču ili krevetu smiriti.
  • Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući.
  • Spustite roletne i navucite zavese, pojačajte TV ili pustite umirujuću muziku.
  • Izbegavajte večernje šetnje jer što se dan bliži kraju, pucnjava petardi je češća i intenzivnija. Obavite jednu dnevnu dužu šetnju i dve kratke ujutro i uveče.
  • Kada izvedete psa napolje, nemojte ga puštati bez povoca. Pas u panici nije sposoban da sluša i verovatno neće moći da odreaguje na vaše komande.
  • Prebacite obroke u ranije termine – na primer večernji obrok možete prebaciti u popodnevne sate. Ukoliko ne žele da jedu, moguće da je u pitanju stres i strah.
  • Ne dajte sedative psima na svoju ruku već se konsultujete s veterinarom.
  • Ni u kom slučaju i nikada nemojte kažnjavati psa. Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu petardi. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je da ne vičite i dodatno ih ne plašite, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene poslastice za pse.
  • Nemojte grliti i maziti psa koji se plaši ili pokušava da pobegne jer na taj način šaljete poruku da odobravate takvo ponašanje.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas