Oglas
· · Komentari: 0
SUNČANJE

Zaštite kožu faktorom bez hemikalija - SAMI NAPRAVITE ULJA

Preparati koje možete napraviti ih sami, podjednako su učinkoviti, a najveća prednost je odsustvo toksičnih sastojaka

iygorenakoza.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prirodni preparati koje možete potražiti u prirodi i napraviti ih sami, podjednako su učinkoviti, a najveća prednost je odsustvo toksičnih sastojaka. Prirodna sredstva za zaštitu kože posebno se preporučuju ljudima s osetljivom kožom, osobama sklonima alergijama i deci.

Pročitajte još: Pripremite se za sandale! Ova tri ULJA najbolji su lek za uporne gljivice na noktima

Biljna ulja najbolje je kombinovati s prirodnim mineralima poput cinkovog oksida, titanijevog dioksida ili ekstrakta algi. Biljna ulja štite od UVB zračenja, koje uzrokuje opekline, dok minerali filtriraju UVA zračenje, koje uzrokuje starenje kože i deluje na pigmentaciju. Ipak, imajte u vidu da ovi prirodni preparati ne mogu da dostignu maksimalan zaštitni faktor i da bi po najjačem suncu trebalo da se sklonite u duboki hlad.

Pčelinji vosak je odličan
Umesto kreme mažite kožu zelenim čajem.

Zeleni čaj

Umesto standardne kreme za sunčanje možete iskoristiti zeleni čaj. Skuvajte malo jači čaj napravljen od dve kašičice suvog čaja na 500 mililitara ključale vode, ostavite da se ohladi i nanesite ga na telo uz pomoć kuglice vate.

Tražite ova ulja:
- ulje semenki maline (zaštitini faktor je od 28 do 50)- ulje lešnika- ulje šargarepe (zaštitni faktor je od 38 do 40)- ulje pšeničnih klica- sojino ulje- ulje pasjeg

Krem od pčelinjeg voska

Pripremite pola šoljice bademovog ili maslinovog ulja, po 50 mililitara kokosovog ulja i istopljenog pčelinjeg voska, po dve supene kašike cinkovog oksida i maslaca, eterično ulje po izboru. Na laganoj vatri otopite ulja, maslac i vosak. Skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi, pa potom u hladnu smesu dodajte cinkov oksid. Prilikom korišćenja cinkovog oksida pazite da ga ne udišite. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Šargarepa štiti kožu

Pročitajte još: Pšenica sprečava RAK i krije tajnu VEČNE MLADOSTI

Krema sa aloe verom

Pripremite 100 mililitara čistog aloe vera gela iz apoteke, 20 kapi ulja od semenki šargarepe, 5 supenih kašika ulja pšeničnih klica, supenu kašiku konopljinog ulja i 5 kapi lavande. Pomešajte sve i pre upotrebe dobro promućkajte. Ulja i maslac treba da budu nerafinirani.

Šargarepa

Možete napraviti zdrav pomfrit od šargarepe. Oljuštite šargarepu i isečete na štapiće od 2,5 centimetra, stavite u obloženu tepsiju s dve kašike maslinovog ulja i malo soli. Pecite 30 minuta na 400 stepeni.

Semenke suncokreta
Vitamin E je jak antioksidans koji štiti kožu od starenja i UV zračenja. Oko 30 grama očišćenih semenki sadrži dve trećine preporučene dnevne doze vitamina.
Što crveniji paradajz to bolje za kožu.

Paradajz

Što je crveniji paradajz sadrži više likopena. Ovaj dragoceni sastojak lakše se apsorbuje kada je paradajz skuvan, pa se preporučuje konzumiranje sosa od paradajza, supe i pirea dan pre odlaska na plažu. Takođe, paradajz smanjuje crvenilo nakon sunčanja.

Lubenica za crvenilo

Povrće tamne boje

Što je boja povrća tamnija, hranljivije je i sadrži više antioksidansa, koji štite od slobodnih radikala. Tokom leta jedite što više sirovog povrća sa dodacima - sveže isceđen sok limuna ili limete s uljem od semenki grožđa.

Tamno povrće sadrži antioksidanse.

Lubenica

Ako jedete crveno voće i povrće, sprečićete crvenilo. Likopen, ista dobra stvar koja se nalazi u paradajzu, može sprečiti da pocrvenite kao rak. Pomešajte lubenicu isečenu na kockice, feta sir takode isečen na kockice, dodajte nekoliko svežih listića nane i malo ekstradevičanskog maslinovog ulja.

Kurkuma štiti epiderm

Pročitajte još: Bacite kozmetičke kreme, FLEKE po lice ulanjaju ovih 9 PRIRODNIH preparata

Kurkuma

Najnovije laboratorijske studije pokazuju da kurkuma pomaže u zaštiti ćelija epiderma od oštećenja koje uzrokuju ultraljubičasti B-zraci. Ova korenasta biljka iz familije đumbira ključan je sastojak indijskog karija, ali je njena upotreba znatno šira.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas