· · Komentari: 0
SAVETI

Zašto kupljenu odeću morate oprati bar jednom pre nošenja?

Nošenje odeće odmah posle kupovine može da dovede do mnogih kožnih bolesti.

1618315943_fashion-1031469_640.jpg
Foto: Pixabay

Mnogi stručnjaci upozoravaju da odeća na putu od fabrike do prodavnice prođe dugačak put i kroz više ruku, stoji na raznim mestima i u neprimerenim uslovima, a pre same kupovine je proba veliki broj ljudi.  Upravo zbog toga odeća može da bude "rasadnik" raznih infekcija, kožnih oboljenja ili npr. uši.

Mogući uzročnik pitirijaze
Smatra se kako je neoprana odeća mogući uzročnik pitirijaze (lat. Pityriasis rosea), bolesti koja započinje pojavom jednog primarnog crvenog medaljona na telu nakon kog se na koži šire manja žarišta.
Obavezno operite bar jednom pre prvog nošenja

Pročitajte još: Maska za blistavu kožu: Pravimo smesu od BANANE I JOGURTA

- U smislu higijene, najpametnije je oprati odeću barem jednom, u nekom slučaju i dva puta pre nošenja. Kao dermatolog svedočio sam raznim kožnim problemima zbog nepranja odeće i lično ne bih rizikovao - rekao je za WSJ dr. Donald Belsito, profesor dermatologije na univerzitetu Columbia.

Pročitajte još: Maska za bore: Potrebni su vam samo JOGURT I KURKUMA

Kao najvažniji i najopasniji razlog zašto bi odeću trebalo da operete stručnjaci navode ostatke boje i hemikalije poput formaldehida koji se koriste kod proizvodnje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.