Oglas
· · Komentari: 0
LEGENDA KAŽE...

Zašto muškarci nikada ne zakopčavaju drugo dugme na sakou? Ovo je odgovor!

Svima je dobro poznato pravilo koje nalaže da muškarci nikada ne zakopčavaju drugo dugme na sakou. Kada ustanu, zakopčaju prvo dugme, ali nikada i ono drugo.

1619543338_Depositphotos_207475184_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Jeste li se ikada upitali zbog čega je to tako? Ako ne služi svrsi, zbog čega uopšte postoji drugo dugme na sakou?

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu modnu zagonetku.

Legenda o zakopčavanju dugmeta na sakou
Legenda kaže da je britanski kralj Edvard sedmi imao pozamašan apetit te mu je njegov sako vremenom postao pretesan. Kao rešenje problema kralj je prestao da koristi poslednje dugme koje više nije mogao da zakopča, a podanici su, ne želeći da uvrede svog kralja, nastavili da slede ovaj trend koji se zadržao sve do danas. 

Druga teorija zasluge daje kicošima, odnosno muškarcima koji su u svoje vreme posvećivali veliku pažnju doteranom izgledu. Oni su želeli da istaknu slojeve odeće koju su nosili ispod odela, pa su zbog toga držali otkopčano poslednje dugme sakoa.

Pročitajte još: Ovo su najčešće muške modne greške

Jedna od teorija je i da se poslednje dugme nosilo otkopčano zbog ugodnijeg osećaja za vreme jahanja u sakou.

Ipak, od svih teorija, modni direktor magazina GQ Robert Džonson ističe kako mu je daleko najdraža ona o kralju Edvardu, dodajući za Hafington Post da ''ne postoji ništa čudnije od kraljevske etikete''.

Danas muški sakoi obično imaju dva ili tri dugmeta, dok su neki rađeni i s jednim.

"Ponekad, uvek, nikad"
Pravilo "ponekad, uvek, nikad" nalaže da se sakoi sa tri dugmeta nose na način da se prvo dugme ponekad zakopča, drugo dugme uvek, a treće nikada. Na sakou sa dva dugmeta pravilo nalaže da se prvo dugme obavezno kopča, dok se poslednje uvek drži otkopčano.

Bilo da je Edvard sedmi zaslužan za ovaj trend ili ne, današnji sakoi krojeni su tako da bi pristajali uz telo bez potrebe za kopčanjem zadnjeg dugmeta, čineći ih dovoljno uskim i strukiranim na pogled. 

Pročitajte još: Muškarci, da li ste znali da je ružičasta zapravo MUŠKA BOJA?

- Popušta napetost koju osećamo kada nosimo sako - objasnio je Klajv Dilnot, profesor studija dizajna na Univerzitetu The New School, zbog čega muškarci imaju naviku da drže poslednje dugme otkopčano.

Mnogi muškarci u današnje vreme radije nose u potpunosti raskopčan sako. U modnom bontonu, kada je u pitanju primereno odevanje i pristup odeći, poznato je pravilo da muškarci pre nego što sednu treba da otkopčaju sako kako ne bi povlačili ili oštetili materijal.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas