Oglas
· · Komentari: 0
Test

Zašto praktični strelci smatraju da je Šedou 2 Oranž siguran igrač na strelištu?

Koliko je Šedou uspešan koncept “Češke Zbrojovke” govori i podatak da su ovi pištolji, trenutno najzasupljeniji na svetu u IPSC diviziji produkcija

sedou.jpg
Ljubiša MOMČILOVIĆ
Oglas

Renomirana kompanija “Češka Zbrojovka” napravila je veliki preokret u praktičnom streljaštvu, kada je predstavila legendarni SP01 Šedou, a kasnije lansirala i nove, usavršenije modele Šedou 2 i Oranž.


Kao strelac “Zbrojovkinog” IPSC tima bio sam u prilici da protekle dve godine učestvujem u testiranju prototipova pištolja Šedou 2. Najuočljiviju razliku kod novog pištolja predstavlja vođica cevi na kraju navlake - prsten na prednjem delu cevi (bušing). Ovaj metod služi za poboljšanje preciznosti oružja, tako što smanjuje prostor između cevi i navlake i na taj način doprinosi manjim oscilacijama cevi u zabravljenom položaju, što dovodi do bolje preciznosti oružja.

Lep utisak ostavlja narandžasta boja drški upotpunjena crnom navlakom i srebrnim bušingom

Unapređena preciznost

Uglavnom svi visoko precizni poluautomatski pištolji koriste sistem bušing. Druga opcija za povećanje preciznosti je konusna cev (bul barel). Tradicionalno sve ČZ kastom varijante pištolja nose oznaku Oranž. Za doradu i prepravku pištolja u Oranž seriju zadužena je kompanija “Kumer” koja već duži niz godina snabdeva “Češku Zbrojovku” oprugama, udaračima, spojnicama, prednjim i zadnjim nišanima, koricama rukohvata.

Pročitajte još: Striž je za kratko vreme postao popularan, da bi ubrzo mistično nestao: Onda se pojavio u Italiji pod novim imenom (FOTO)

Šedou 2 Oranž dolazi u koferu znatno većem od standardnih. Pored tri okvira korisnik dobija rezervne setove opruga, ulje za čišćenje i podmazivanje, garniture potrebnih inbus ključeva kao i ključ za rastavljanje bšinga. Već na prvi pogled lep utisak ostavlja narandžasta boja drški i dna okvira koji uz hrom boju bušinga i crnu navlaku čine ovaj model lako prepoznatljivim. Pored vizuelnog efekta razlike se uočavaju i pri prvom kontaktu sa oružjem. Budući da su sve opruge zamenjene lakšim, olakšano je okidanje i povlačenje navlake. Lakšem okidanju doprinosi i novi udarač kastom hamer.

Oranž se isporučuje u koferu sa rezervnim delovima, opremom i alatom

Minimalni zazori

Pri povlačenju navlake jasno se može osetiti kako je zazor između navlake i rama mali i da navlaka glatko klizi unazad. Pre nekoliko godina vlasnik fabrike “Kummer”, u razgovoru mi je objasnio šta se sve radi na pištolju kako bi dobio naziv Oranž. Na klizećim površinama navlake i rama posebnom tehnologijom nanosi se tanak sloj metala, kako bi se postojeći zazor sveo na minimum, a sve u cilju povećanja preciznosti oružja.

Period razrađivanja

Prilikom rastavljanja pištolja nije moguće izvaditi cev na standardni način, podizanjem zadnjeg dela cevi i izvlačenjem. Prvo se skida bušing - prsten na prednjem delu cevi, a potom je moguće izvaditi cev. Bušing se lako skida, pomerajući ga za nekih 30 stepeni u stranu. U kompletu delova koji stižu u kutiji sa Shadow 2 Oranž nalazi se i poluga za pomeranje i skidanje bušinga.

Konstrukcija bušing sistema cevi


Kako su prednje ivice navlake tanke, zbog potrebne širine bušinga, moralo je doći do promene rešenja veze prednjeg nišana za navlaku. Sada je on vezan šrafom za navlaku, s obzirom na to da u navlaci nije bilo mesta da se buši poprečna rupa za osovinu koja bi držala prednji nišan.
Pucajući na nekoliko treninga jasno se uočava razlika u radu pištolja, u poređenju sa standardnim Šedou 2. Kretanje navlake je za nijansu sporije jer je potrebno ispaliti oko 1.000 metaka kako bi se razradila i napravila mesta u ramu. U ovom periodu razrađivanja, pištolj je osetljiv na kvalitet municije tako da može doći do zastoja. Već posle prvih 1.000 do 2.000 metaka navlaka je klizila glatko i ujednačeno.

Odlične karakteristike

Preciznost je primetno poboljšana, ali to u velikoj meri zavisi i od municije koja se ispaljuje, a ja sam koristio metke sa zrnima težine od 140 do 147 grejna. Generalno, zadovoljan sam novitetom, a posebno bih izdvojio dobru kontrolu trzaja i preciznost. Iako je cena Oranža veća u odnosu na standardni model Šedou 2, smatram da zavređuje svaki evro.


Pročitajte još: Zamišljen je kao kompaktno oružje za celodnevno nošenje, ali filipinski revolver RIA AL 3.1 ipak NIJE MINIJATURAN
Oranž je primetno precizniji model i dolazi sa ugrađenim svim kastom delovima. Dobro je što “Češka Zbrojovka” nudi veći izbor pištolja za diviziju produkcija, pa svako u skladu sa svojim mogućnostima, željama i planovima, može da bira između Šedou 1, Šedou 2 ili Šedou 2 Oranž.

foto: LJubiša Momčilović

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas