· · Komentari: 0
NARODNA IZREKA

Zašto se kaže da nešto košta kao svetog Petra kajgana?

Postoje tri tumačenja.

1626862752_pjimage--25-.jpg
FOTO: Piksabej

Izraz "košta kao svetog Petra kajgana" koji označava da nas je nešto skupo koštalo ili da smo ga platili više nego inače ima nekoliko tumačenja o nastanku. 

Prema glavnom tumačenju, Petra je zaista skupo koštala kajgana, a ovu priču je Jovan Jovanović Zmaj pretočio u stihove.

Pročitajte još: Šta se dogodi kada seljaku proradi inat? Reakcije stanovnika elitnog naselja će vas iznenaditi! (VIDEO)

Skupa kajgana svetog Petra

U pesmi pod naslovom Skupa kajgana svetog Petra govori se o tome kako su Isus Hristos i apostol Petar išli po svetu da kušaju ljude. Uz to, „Hristos kuša još i Petra svog”. Jedne večeri prespavali su u kolibi siromašne udovice Rajke, koja je imala nejake dece. Ona ih lepo dočeka i ponusi im kajganu za večeru. Hristos to odbije i ode na slamu da spava, upozorivši Petra: „Ne založi večerice njene, večerice deci zgotovljene”. Petar kome je bilo dosta gladovanja, ne posluša Isusa, dohvati se kajgane, ali se ona u istom času okameni tako da je nije mogao jesti.

Nakon toga Isus mu je dao zadatak da ostane u Rajkinoj kući i obezbedi deci hranu. Tako da je petar danima prosio po kućama ne bi li obezbedio hranu za decu.

Kad se Isus vrati i upita: „Je l’ sve dobro, pa da te opraštam?”, Petar mu, satrven i izmožden, odgovori: „Sve je dobro, milom tebi hvala! Al’ kajgana skupo me je stala.”

Druga verzija

Prema ovoj verziji, Petar i Isus su prenoćili u kući nekog domaćina. Petar je gladan odlučio da, bez pitanja, spremi sebi kajganu. Domaćin ga je nakon toga dobro prebio i zbog toga se može tumačiti da je i ova kajgana bila skupa.

Izraz preuzet od Grka

Postoji i teorija po kojoj je taj izraz preuzet od Grka, koji imaju sličnu izreku, samo spominju svetog Đorđa.

Legenda kaže da je jedan dečak Svetom Đorđu napravio kajganu i odneo mu u crkvu. Međutim, naišla su četiri trgovca. Videli su kajganu i pojeli je.

Sveti Đorđe im potom nije dozvolio da izađu iz hrama dok svaki od njih nije platio - skupo ih je koštala.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.