Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Zašto se kaže "prevrtljiv kao mart" i kakva sudbina čeka decu rođenu u ovom mesecu?

Mart je dobio ime po rimskom bogu Marsu.

1615552508_Depositphotos_66824663_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kada hoćemo da "naslikamo" nečiju prevrtljivost, kažemo da je kao "Baba Marta". Radujemo mu se jer je to mesec u kojem nam stiže proleće, ali ga i ne volimo zato što je ćudljiv.

Pročitajte još: TRI horoskopska pobednika godine, a prvi su Ribe, koje treba da se spreme za SPEKTAKL

Jedan dan je suncem okupan, već sutradan natopljen kišom. Kontradiktoran je u svemu, pa tako, iako je 22. marta Dan mladenaca, stare "bapske" priče kažu da nije naklonjen bračnim supružnicima. Ko planira da se venča baš tokom ovog meseca, trebalo bi da zna da drevna izreka glasi: "Ako se udaš kad martovski vetar duva, užitak i suze, imaćeš oba".

Praznici
Mart je prepun praznika:6. Dan haljina8. Dan žena17. Sent Patrik19. Dan smeha20. Početak proleća20. Svetski dan sreće22. Mladenci28. Dan poštovanja mačaka
Rođeni u martu su prevrtljive životne sreće

Za one koji su rođeni u martu kažu da su varljive životne sreće, jer je takav i on. A nekada je godina počinjala upravo ovim mesecom, dok se nije dogodila reformacija kalendara. Časovnik se i dalje menja poslednje subote u martu.

Pročitajte još: Poslovni horoskop za mart: Škorpiji pare, Strelcu uspeh, a jedan znak se seli u drugi grad

U martu je završen Ajfelov toranj na Marsovim poljima Foto: Piksabej

Koja su još njegova lica i naličja, po čemu je prepoznatljiv i šta ga određuje, pročitajte u narednim redovima:

  • Dobio je ime po Marsu, rimskom bogu rata, jer su trećeg meseca vojnici obično okončavali period tihovanja i posle mirovanja kretali u nove ratne ofanzive.
  • Prepoznatljiv je po glasnim vetrovima koji duvaju na kraju zime, pa se nekada označavao engleskom rečju "glasno".
  • Mart i novembar uvek počinju istim danom u nedelji.
  • Planeta Uran otkrivena je 13. marta 1781. godine.
  • Ajfelov toranj završen je 31. marta 1889. godine.
  • To je mesec žena, koji se simbolično praznuje svakog 8. marta.
  • Međunarodni Dan sreće je 20. marta, dok je Dan poezije, ali i šuma, 21. marta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas