Oglas
· · Komentari: 0
NAUKA

Zašto su u prirodi NAJJAČE ove dve BOJE?

Ono što vidimo kao intenzivnu plavu ili zelenu boju kod leptira ili buba - zapravo je refleksija, a sam pigment je potpuno drugačiji.

1604926779_kingfisher-1905255_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Možda ste primetili da su najintenzivnije boje u prirodi - nijanse plave i zelene. Leptiri, bube, perje ptica... Zašto je to tako, objasnila je u svom članku dr Ines Urdaneta, fizičar u domenu interakcije svetlost-materija.

Pročitajte još: Tražite je na POGREŠNOM mestu! Veljko tvrdi da se ATLANTIDA nalazi na dnu DUNAVA, poseduje i DOKAZE

Glavni razlog je taj što plava i zelena mogu biti strukturne boje, dok preostale boje nisu "deo tima".

Strukturno obojenje je rezultat mikroskopski fino strukturiranih površina koje ometaju vidljivu svetlost, ponekad u kombinaciji sa pigmentima.

Pročitajte još: LINKOLN je tri puta video VANZEMALJCE, a ZNAO je da će biti UBIJEN

Na primer, pera paunovog repa su smeđe pigmentirana, ali zbog svoje mikroskopske strukture reflektuju i plavo, tirkizno i jarko zeleno, a često se prelivaju i u duginim bojama.

Crvena postaje zelena!
Strukturno obojenje je klasični optički efekat interferencije i difrakcije, a ne kvantno svojstvo apsorpcije i emisije fotona, koje je odgovorno za boju u pigmentima. Takav je slučaj kod biljaka, koje efikasno apsorbuju crvenu svetlost, a reflektuju zelenu.

Britanski naučnici Robert Huk i Isak NJutn prvi su primetili strukturnu obojenost u 18. veku, a njen princip - interferenciju talasa - objasnio je Tomas Jang 1803.

Dugine boje su varka.

On je iridescenciju ("prelivanje" u duginim bojama) opisao kao rezultat interferencije između refleksija dva ili više tankih "filmova" površine, u kombinaciji sa refrakcijom kada svetlost ulazi i izlazi iz filma.

Pročitajte još: Nikada DOKAZANO: ANĐELI ili misteriozni LEPTIRI spašavali su ljude ispod ruševina

Geometrija određuje uglove pod kojima svetlost odbijena od obe površine konstruktivno ometa i pojačava se, i uglove pod kojima svetlost destruktivno ometa i poništava se. Stoga se različite boje pojavljuju pod različitim uglovima. Dobro poznati primeri uključuju boje koje "proizvode" svetle iridiscentne "ljuspice" leptirovih krila i ptičjeg perja.

Prelepa plava buba Foto: Depozit

Pročitajte još: Simbol Aja Sofije, MACA GLI, se oprostila od svih OVIM POTRESNIM REČIMA (FOTO)

Najnoviji računarski modeli koje su sproveli istraživači sa Odeljenja za hemiju na Univerzitetu u Kembridžu objašnjavaju zašto su plave i zelene najjarkije boje prirode.

Veštačke boje nisu kao prirodne! I neće biti!

Izgled mat ili iridescentne boje zavisiće od rasporeda unutrašnjih struktura na nano-skali. Uređene ili kristalne strukture rezultiraju iridescentnim bojama, koje se menjaju kada se gledaju iz različitih uglova. Većina primera strukturnih boja u prirodi je iridescentna.

- Kada pokušamo da veštački ponovo stvorimo strukturnu mat boju za crvene ili narandžaste nijanse, na kraju dolazimo do rezultata lošeg kvaliteta - kaže Lukas Šertel, koautor istraživanja.

Pročitajte još: LINKOLN je tri puta video VANZEMALJCE, a ZNAO je da će biti UBIJEN

Modeliranjem optičkog odgovora i izgleda boja nanostruktura kakve se nalaze u prirodnom svetu, istraživači su otkrili da se zasićene i mat strukturne boje ne mogu ponovo stvoriti u crvenom delu vidljivog spektra, što bi moglo objasniti odsustvo ovih tonova u prirodnim sistemima. Ista poteškoća utvrđena je za žute i narandžaste tonove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas