· · Komentari: 0
KORONA

ZASTRAŠUJUĆE saznanje lekara: LJudima koji su preležali KOVID preti UŽASAN problem

Izlečenje od kovida 19, ne znači izgleda i kraj borbe sa ovom zarazom.

1606835046_Depositphotos_362480430_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Naime, najnovija saznanja o posledicama infekcije virusom korona ukazuju da će čak petina pacijenata koji su se oporavili od kovida, najverovatnije razviti neku psihičku bolest ili mentalne probleme. Ove zdravstvene tegobe, objasnili su naučnici, uglavnom se javljaju u roku od tri meseca, od dana zaražavanja.

Pročitajte još: Otišao kod doktora i saznao da mu je ostalo POLA SATA ŽIVOTA!

Profesor dr Branislav Filipović, neuropsihijatar, kaže da se od prvog dana pandemije znalo da virus korona ima sklonost da napada centralni nervni sistem, zbog čega se gubi čulo ukusa i mirisa, ali da nova klinička iskustva pokazuju da kovid 19 može da ostavi dugoročne posledice po nervne strukture:

Napada CNS čulo mirisa i ukusa, pa ostavlja posledice na nervne strukture.
Pogoršava kod obolelih
Nova saznanja pokazuju da virus korona pogoršava stanje kod već psihički obolelih, ali da mnogo više zabrinjava činjenica da ova infekcija dovodi do mentalnih problema i kod osoba koje su pre zaražavanja mentalno bile potpuno zdrave.

- Pojedine studije navode da skoro dve trećine pacijenata starijih od 70 godina doživljavaju cerebrovaskularne poremećaje u vidu moždanog udara, moždanog krvarenja i upale zidova krvnih sudova centralnog nervnog sistema. Osim toga, oko dve petine pacijenata koji su preležali kovid 19 doživljava izmenu mentalnog statusa, usled nespecifičnog oštećenja mozga.

Pročitajte još: ISHRANA koja će smanjiti rizik od dijabetesa kod žena

Međutim, doktore zabrinjava još nešto.

Psihični bolesni su ispoljili psihozu.

- Gotovo polovina osoba koje su pre inficiranja bile psihički bolesne su usled SARS KoV-2 ispoljile znake psihoze, odnosno izmenu odnosa prema realnosti - kaže profesor Filipović.

Kod psihički zdravih javila se anksioznost

Kod prethodno psihički zdravih, kovid 19 je uzrokovao pojavu anksioznosti, demencije i poremećaj sna. Naime, čak petina osoba kod kojih je dijagnostikovana SARS-KoV-2 pozitivnost, između dve nedelje i tri meseca posle zaražavanja, razvili su neki od psihičkih poremećaja. Pri tome, rizik od pojave anksioznosti znatno je veći kod osoba ispod 60 godina, a pojava demencije i poremećaj sna registruje se češće kod osoba starijih od 65 godina.

Pročitajte još: Ukoliko imate problem sa nesanicom, ova namirnica je spas za vas

U nizu posledica do kojih dovodi infekcija virusom korona je i depresija.

Trećina obolelih od kovida dobila je depresiju
Depresija kod samaca
Simptomatično je da se depresivnost javlja daleko ređe kod osoba koje su u braku, dok osobe koje žive bez partnera daleko češće podležu depresivnosti.

- Poremećaj raspoloženja u vidu depresije javlja se kod gotovo trećine obolelih od kovida - kaže naš sagovornik. - Žene su naročito sklone depresiji, ali ova pandemija dovela je do toga da se i sve veći broj muškaraca suočava sa njom.

Da bi utvrdili kakvog je zdravlja pacijent nakon oporavka od kovida, važna je dijagnostika skenerom i magnetnom rezonancom.

Pročitajte još: Ovaj HORMON U JETRI može da utiče na sklonost ka slatkoj hrani i ALKOHOLU

- Pomoću skenera se najčešće dijagnostikuju sveža krvarenja u mozgu, koje se na terapiju povlače - kaže profesor Filipović. - Pomoću magnetne rezonance uglavnom se vide upalne promene u beloj masi i nekim delovima moždane kore, pre svega frontalnog režnja. Promene u delu centralne bele mase velikog mozga ponekad dovode i do značajnijih izmena svesti u vidu delirijuma.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.