Oglas
· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Zatvorenici provode više vremena napolju od današnje dece, a svako deseto nikada nije bilo u šumi!

Ako im ponudite da biraju između boravka na svežem vazduhu i ustajalosti igranja igrica na telefonu, većina dece će se danas opredeliti za drugu opciju. I to bez razmišljanja.

1614963332_Depositphotos_49028379_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Do ovakvog zaključka došao je tim istraživača iz San Franciska, ali priča bi, vrlo verovatno, mogla da se prepiše i na naše podneblje. Mališani danas jednostavno dišu i žive u virtuelnoj stvarnosti, dok im je priroda sve veći stranac.

Pročitajte još: Roditelji, ova deca imaju veliku šansu da postanu hiperaktivna i imaju probleme u školi

Robijašima je bolje!
Britanski “Gardijan” piše da deca provode manje vremena napolju nego osobe u zatvorima, dok je jedno istraživanje pokazalo da svako deseto dete u Velikoj Britaniji nijednom nije bilo u šumi ili parku, da skoro 80 % njih provede manje od sat vremena dnevno napolju, a zimi najviše deset minuta, koliko je potrebno da ih odvedu i dovedu iz škole.

Koliko je to opasno, moglo bi da se vidi tek kada današnja deca sutra izrastu u ljude, ali ono što je već sada izvesno jeste porast asocijalnosti i agresivnosti, nesposobnost snalaženja u prostoru, oskudne komunikativne veštine, oponašanje likova iz igrica, nezainteresovanost za sadašnji trenutak, izostanak radovanja običnim stvarima, nerealni prohtevi...

Zatvorena deca su agresivna i depresivna!

Zato je na roditeljima velika odgovornost da vrate mališane napolje i da ih otrgnu od veštačkog života. Stručnjaci navode samo neke od prednosti svakodnevnog boravka u prirodi.

Pročitajte još: Kako da smirite UZNEMIRENO DETE? 9 saveta koji mogu da pomognu

Vesna Petrović, psiholog i psihoterapeut kaže da je na prvom mestu to injekcija zdravlja.

TV i gojaznost
Mališani koji borave u prirodi imaju jači imunitet, ne žale se da ih boli glava i ređe imaju potrebu da nose naočari, jer manje kvare oči ispred TV i kompjuterskog ekrana. To utiče i na smanjenje faktora za nastanak gojaznosti.

- Dokazano je da su deca koja su svakog dana napolju zdravija, što je velika zasluga vitamina D koji se stvara na svežem vazduhu, na suncu i tokom fizičke aktivnosti na otvorenom - nkaže Petrovićeva.

Deca koja se igraju napolju bolje spavaju.

Priroda je melem i za mentalno zdravlje, pa su tako deca koja se svakodnevno igraju napolju boljeg raspoloženja, srećnija i zadovoljnija. Kako su tokom dana potrošila energiju, uveče su smirenija, lakše se uspavaju i kvalitetniji im je san.

Pročitajte još: Izgled PALCA otkriva kakvi ste u vezi, a evo šta vam LINIJA LJUBAVI pokazuje (VIDEO)

Foto: Depozit

Za školarce je sve to bitno i kao dobra podloga za učenje, pa istraživanja pokazuju da učenici imaju bolju koncentraciju, lakše se nose sa školskim obavezama i uspešnije rešavaju testove, jer je njihov mozak nahranjen kiseonikom.

Agresivna deca
I da ne spominjemo koliko sve to pozitivno utiče na njihov socijalni život, jer su usmereni ka vršnjacima, a ne ka likovima iz igrica. Ona su tako sve manje sebična i igrom kanališu potencijalnu agresivnost, čime se tupi i oštrica vršnjačkog nasilja - tvrdi psiholog.
Napolju se druže sa vršnjacima, a ne virtuelnim likovima!

- Kombinacija fizičke i psihičke aktivnosti uvek daje dobre rezultate, pa je zato važno da deca svakog dana posle nastave, bar 45 minuta, a poželjno je što duže, budu u prirodi, da puste da ih ona regeneriše. To će se istovremeno odraziti i na razvoj kreativnosti i veština koje sigurno ne mogu da se oblikuju i izraze dok zure u ekran. Igrajući se napolju, penjući se na drvo, sakupljajući plodove prirode ili praveći kućice od pruća, deca mogu da pokrenu maštu, da nauče da se snalaze u vremenu i prostoru, a ne samo da ostanu pasivni posmatrači - ističe Petrovićeva.

Pročitajte još: Kristina ima 23 godine, i 11-oro dece i upravo je otkrila još LUĐI plan (FOTO)

A za previše brižne roditelje tu je i još jedno važno uputstvo - pustite decu da izlaze napolje i kada je hladno, jer su tada daleko manje izložena bakterijama. I što češće budu na zimskom vazduhu, to će biti zdravija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas