Oglas
· · Komentari: 0
KNJIGE

Zbog Mirjane Belošević deca trče u biblioteku, a naslove koje traže će vas iznenaditi

Deca u biblioteci u Rumi obožavaju bibliotekarku Mirjanu Belošević.

1612537510_Depositphotos_163710924_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da li i danas, u epohi dominacije interneta, postoje mali knjigoljupci? Čitaju li još deca bajke i putuju li izmišljenim svetovima? Kako inspirisati generacije rođene u vremenu društvenih mreža da se druže i sa knjigom?

Pročitajte još: Olivera Amidžić: Najteži posao na svetu je vaspitati dečaka i obavezno poštujte tri PRAVILA

Mirjana Belošević Foto: privatna arhiva

Mirjana Belošević, bibliotekarka na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” u Rumi, kaže da je činjenica da najmlađi danas najveći značaj pridaju vizuelnim sadržajima.

Važno je znati interesovanja deteta.

- Jedino pravilo koje poštujem sve ove godine je ljubav prema deci i poslu. Bibliotekar je i motivator, a naš zadatak je da decu razumemo, procenimo njihove mogućnosti, interesovanja i potrebe, jer svi dolaze sa različitim zahtevima - kaže Mirjana.

Pročitajte još: Ostavljaju bebu u kolicima ispred prodavnice: Evo šta je švedski model vaspitanja

Mladi su obično stidljivi, njima treba osmeh

Bibliotekarka ne krije da mnoga deca prvi put u biblioteku dolaze zbunjena, ne znaju šta žele i šta je primereno njihovom uzrastu. Mlađi su neretko stidljivi, pa je važno uključiti maštu i otvoriti ih, dok je sa starijim školarcima potrebno strpljenje, jer lako odustaju od čitanja ako im se knjiga odmah ne dopadne. I dočekuje ih i ispraća osmehom, pitanjem kako im se dopalo štivo i toplinom zbog koje će poželeti da se vrate.

Dobra atmosfera je najvažnija Foto: Depozit

- Svako od nas voli da oseti ljubaznost. Zamislimo koliko je to tek važno deci. Neka od njih dođu bez roditelja, neka su stidljivija, a neka veoma mala kada prvi put posete biblioteku - kaže bibliotekarka.

Jutjub pomaže da se čita!
Nedavno su osnovci tražili lektiru za koju nismo imali dovoljan broj primeraka. Tada nam je tehnologija pomogla, jer smo priče skenirali i postavili na naš “Jutjub” kanal - kaže Mirjana.

Pročitajte još: Dečja MAŠTA je beskrajna, a ovo je 10 NAJSMEŠNIJIH pitanja koja su postavljali odraslima

Sve ove godine radi na stvaranju lepog međusobnog odnosa.

Nekada su dolazili samo zbog lektire, ali više ne.

- Postojao je period kada su deca dolazila samo kada su morala da pozajme lektiru. Imala su bojazan da tu vladaju stroga pravila. Sada je to prošlost. Izgradili smo lepu saradnju i sa obrazovnim ustanovama, pa već predškolci imaju svoje članske karte, dolaze na radionice, učestvuju na likovnim i literarnim konkursima, posećuju čitalište - kaže bibliotekarka.

Pročitajte još: Emotivan video koji je rasplakao mnoge: Sin ispunio majci poslednju želju (VIDEO)

Šta čitaju osnovci?

Mirjana otkriva da su u njihovoj, izuzetno opremljenoj biblioteci, bajke i dalje tražena “roba”, da deca pozajmljuju knjige o naučnicima, dinosaurusima, mitologiji, popularnoj psihologiji. Vole avanturističke romane, kao i literaturu iz koje uče kako da naprave figure od papira, osmisle rođendanske žurke ili nacrtaju portret.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas