Oglas
· · Komentari: 0
BEZ ČULA

Zbog OVOGA korona uzima čulo mirisa!

Američki naučnici su sigurni da su došli do odgovora zašto mnogi pacijenti oboleli od koronavirusa na neko vreme izgube čulo mirisa. Pritom, tvrde da se baš u tom spoznanju krije mogući lek za koronu.

1598443674_Depositphotos_177227432_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost – to su najčešći simptomi obolelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi takođe, na neko vreme, izgube i čula mirisa i ukusa.

Pročitajte još: OVO je DIJETA koja POMAŽE u borbi protiv virusa KOVID 19

A za to bi mogao da bude odgovoran jedan enzim. Naučnicima Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa.

Ovaj enzim bi navodno trebalo da ima ulogu ulaza kroz koji koronavirus prodire u ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta kojima su ona odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi korona virusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Pročitajte još: (UZNEMIRUJUĆ FOTO) "Nikada nismo imali ovakav slučaj": Lekari uklonili tumor jajnika težak 54 KILOGRAMA

Foto: Depozit

Nove mogućnosti lečenja?

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za nov pristup lečenju zaraženih, napisali su stručnjaci u naučnom časopisu “European Respiratory Journal”.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endru Lejn sa Univerziteta Džon Hopkins.

“Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli da pobedimo zarazu antivirusnim terapijama koje bi se davale direktno u nos.”

Pročitajte još: Posle osam godina pokušaja, jedinstvenom METODOM ZATRUDNELA žena iz Kragujevca

Tobajas Velt s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata nego omogućava i nove terapije. Ipak, i on smatra da su nužna dalja istraživanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas