· · Komentari: 0
soliti

Zdravo i korisno: Evo zašto HIMALAJSKA SO treba da se nađe u vašoj kuhinji

So vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje.

1602507029_Depositphotos_10270808_s-2019.jpg
Foto: Deposit

LJudsko telo ne može da proizvede so, zato ona mora da se unosi peko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestao bi da funkcionišu.

Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli. Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture telo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vredne minerale i elemente u tragovima.

Pročitajte još: Da li BANANE smeju da se ZAMRZNU? Mi znamo KAKO

Himalajska so je ujedno i najčistija so na svetu te poseduje 84 minerala i elemenata. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod velikim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Dobija se  u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vredni sastojci.

Foto: Deposit

Himalajska so čisti sinuse, sprečava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprečava nastanak osteoporoze, širenje vena na nogama i bedrima. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mlevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.

Pročitajte još: Težak za održavanje, ali LEP: Tri SAVETA kako da RAVNA PLOČA bude kao nova

Izvrsna u raznovrsnim jelima

Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.