· · Komentari: 0
SAVETI

Pun je vitamina, minerala i proteina: Ovo seme u sebi krije mnoge zdravstvene blagodati

seme možete jesti sirovo, prženo ili u kombinaciji sa drugim jelima.

1618924199_Depositphotos_30183095_s-2019.jpg
Foto: Depositphoto

Seme suncokreta bere se sa cvetne glavice biljke suncokret. Dok je samo seme obavijeno crno-belom prugastom ljuskom, seme suncokreta je belo i nežne je teksture. Poznati po svom izrazitom orašastom ukusu i visokoj hranljivoj vrednosti, seme možete jesti sirovo, prženo ili u kombinaciji sa drugim jelima.

Pročitajte još: MAJČINA DUŠICA vekovima je deo tradiconalne medicine: Rešava problem kašlja i pospešuje dobro raspoloženje

Zdravstvene beneficije Studije povezuju konzumaciju semena suncokreta sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje rizika od razvoja bolesti poput visokog krvnog pritiska ili bolesti srca. Takođe sadrže hranljive sastojke koji mogu podržati vaš imunološki sistem i povećati nivo energije. Evo nekih zdravstvenih blagodati semena suncokreta:

Foto: Pixabay

Smanjivanje upale

Za one sa kratkotrajnom ili hroničnom upalom, seme suncokreta može ponuditi antiinflamatorne prednosti. Seme suncokreta sadrže vitamin E, flavonoide i druga biljna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. Studija je pokazala da je konzumiranje semena suncokreta i drugog semena pet puta ili više svake nedelje rezultiralo nižim nivoima upale, što je takođe smanjilo faktore rizika za nekoliko hroničnih bolesti.

Pročitajte još: NJegovo veličanstvo GLOG: Spušta pritisak i ima istu sposobnost kao čokolada

Poboljšanje zdravlja srca

Seme suncokreta bogate su "zdravim" mastima, uključujući polinezasićene masti i mononezasićene masti. Tri četvrtine šolje semena suncokreta sadrži 14 grama masti. Studije su otkrile da je konzumacija semena - uključujući i seme suncokreta - povezana sa nižim stopama kardiovaskularnih bolesti, visokim holesterolom i visokim krvnim pritiskom.

Pročitajte još: Kalorične, ali tako ZDRAVE: Da li ste znali da pinjole štite od UV zraka?

Podržavanje imunološkog sistema

Seme suncokreta izvor je mnogih vitamina i minerala koji mogu podržati vaš imunološki sistem i povećati vašu sposobnost da se borite protiv virusa. Tu spadaju i cink i selen. Cink igra vitalnu ulogu u imunološkom sistemu, pomažući telu da održava i razvija imune ćelije. Selen takođe igra ulogu u smanjenju upale, borbi protiv infekcije i jačanju imuniteta.

Pročitajte još: Karfiol je namirnica koja ima PET super moći

Povećavanje nivoa energije

Iako visoki nivoi proteina u semenima suncokreta već pomažu u povećanju nivoa energije, drugi hranljivi sastojci poput vitamina B i selena mogu vam pomoći da budete energični. Vitamin B1 (poznat i kao tiamin) prisutan u semenima suncokreta može vam pomoći da hranu pretvorite u energiju, što će vas održati aktivnim tokom celog dana. Selen može povećati protok krvi i isporučiti više kiseonika u vaše telo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.