· · Komentari: 1
LIČNOSTI

Pilot, šahistkinja, glumica, rediteljka i teniserka: Ovo su ŽENE koje su ZADUŽILE SRBIJU! (FOTO)

Da li ste čuli za ove izuzetne dame?

no_image.png
Foto: Foto arhiva Novosti

Lista najznačajnijih žena Srbije je poprilično dugačka. Svojim radom i trudom tokom godina promenile su Srbiju na bolje i postale pravi ambasadori naše zemlje u svetu. Izdvojili smo pet posebnih i briljantnih Srpkinja koje ne smete nikako zaboraviti.

Pročitajte još: TIJARA princeze Margarete je mogla što NIJEDNA DRUGA, zato je prodata za MILION FUNTI

1. Danica Tomić (1905), pilot 

Danica Tomić bila je prva žena pilot Kraljevine Jugoslavije. U profesiji koje je godinama bila rezervisana samo za muškarce, uspešno se probila naša Danica. Prvi put u javnosti je nastupila 1928. godine kada je na nebu izvodila akrobacije iznad provalije duboke čak 2500 metara. NJena popularnost je skočila odmah posle ovog nastupa. Bila je bolja čak i od većine muških kolega iz tog vremena.

2. Alisa Marić (1970), šahistkinja

Foto: Printskrin/jutjub/Nikola Stoilkovic
Alisa Marić

Alisa Marić je bila prva dama svetskog šaha. LJubav prema figurama rodila se kada je imala samo četiri godine, a u svet šaha Alisu je uveo njen otac, koji je bio profesor matematike. Već u 12. godini je postala najmlađi majstor šaha u istoriji jugoslovenskog šaha, a sa 20 godina bila je treća šahistkinja sveta. Početkom devedesetih je savladala čak i čuvenu Kineskinju Ksi Jun, koja je do tada bila nepobediva.

Pročitajte još: OPROSTI, ALI - ako vam neko ovo kaže, evo šta ustvari misli

3. Mira Trailović (1924-1989), rediteljka

Mira Trailović bila je čuvena pozorišna rediteljka, upravnica Ateljea 212, osnivač BITEF-a i spikerka Radio Beograda. Kultni mjuzikl "Kosa" igrao se na daskama koje život znače, u njenoj režiji 1968. godine. Studirala je nekoliko fakulteta, ali je na kraju diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti. Na Radio Beogradu radila je i kao rediteljka i urednica dramskog programa. NJene emisije na radiju redovno su pratili brojni slušaoci.

4. Milena Dravić (1940-2018), glumica

Milena Dravić, heroina jugoslovenskog i srpskog filma. Tokom karijere duge 60 godina bila je ubedljivo najbolja u svom poslu. Prvu Zlatnu arenu dobila je 1962. godine za ulogu u kultnom filmu "Prekobrojna". i postala najmlađa dobitnica ove nagrade do tada., prestiđno priznanje osvajala je još šest puta. Nagrade su se nizale godinama, a njena karijera oduvek je išla uzlaznom putanjom. Sa suprugom Draganom Nikolićem nekoliko puta je radila ispred kamere, a većina pamti nezaboravnu emisiju "Obraz uz obraz", Šotrinu "Zonu Zamfirovu"...

5. Ana Ivanović (1987), teniserka

Ana Ivanović je najbolja srpska teniserka i jedna od najlepših sportistkinja na svetu. Tenis je počela da igra kada joj je bilo pet godina, a već sa 21 je osvojila grend slem titulu na francuskom Rolan Garosu i postala prvi reket sveta. Dok je bila junior uspela je da stigne i do finala Vimboldona 2004. godine, a nakon ovog meča pobede su se nizale jedna za drugom. Svetski mediji su Anu nebrojano puta proglašavali najlepšom sportistkinjom i ženom na planeti. U karijeri je osvojila 11 titula, a postala je i ambasador UNICEF-a. 

Pročitajte još: Flaša pića "Veliki brat" prodata za 135.000 evra! A zašto je toliko SKUPO?!

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.