Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Znate li koji cvet se u narodu zove i DUHOVSKA RUŽA: Najbolje je saditi ga u jesen, a na proleće podariće vam najlepši vrt (FOTO)

Boje se kreću od bele, ružičaste i crvene do koralne, kestenjaste i žute.

1617790703_flower-823655_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Biljke božura nude velike, pahuljaste, mirisne cvetove u širokom spektru boja, oblika i veličina. Ovi izdržljivi, dugovečni višegodišnji grmovi imaju istoriju popularnosti kao baštenska biljka.

Pročitajte još: Predivna BILJKA: OVO nežno cveće raznih boja može živeti čak 100 godina!

Zone: Postoje vrtove vredne sorte božura za zone od 2 do 8.

Vrste: Postoje tri vrste božura: zeljasti (grm), drveće i Itoh (presečni).

Vrste božura. Visina / širina: Zeljaste i Itoh sorte rastu 1 do 3 metra visine, sa sličnim širenjem, dok zreli božur drveća može dostići 4 do 7 metara i širok 4 do 5 metara.

Sadnja
Najbolje je saditi u jesen, pre prvog mraza, a najpre će procvetati sledećeg proleća. Oni posađeni u proleće neće cvetati dve godine ili više. Odabir pravog mesta je presudan za uspeh. NJima treba mesta za puno svetlosti - zeljastim i presečenim sortama treba najmanje pet do šest sati sunca dnevno, dok jednocvetni i cvetovi anemona imaju koristi od neke popodnevne zaštite. Drenaža: Božuri ne vole vlažno zemljište, te su padine i uzdignuti brežuljci dobra lokacija. 

Pročitajte još: Najpopularnija biljka na društvenim mrežama: Cveta od proleća do jeseni, a najviše se koristi za BUKETE (FOTO)

Izloženost: Većina biljaka božura su ljubitelji sunca. Međutim, božuri drveća preferiraju laganu hladovinu tokom podnevne vrućine, što podstiče cvetanje da traje 10 do 14 dana, umesto da brzo usahne (dva do tri dana) na punom suncu. U Kini su postavljeni suncobrani koji štite nežno cveće od sunca.

Cvetanje: Na većini lokacija cveće će cvetati u aprilu, maju ili junu. Očekujte da će najpre procvetati božuri na drvetu (oko Majčinog dana), zatim zeljaste sorte (oko Dana sećanja), a zatim preseći. Uključite sve tri vrste u baštu da biste uživali u cvetanju do sedam nedelja.

Otporni su na neke štetočine

Boja cveta: Boje se kreću od bele, ružičaste i crvene do koralne, kestenjaste i žute. Mnogi cvetovi božura menjaju boju dok se otvaraju, pa ih proverite svakodnevno kako biste uvažili ove razlike. Miris: Mnogi cvetovi božura su mirisni. Mirisi se mogu razlikovati - neki su mirisani slatko, neki imaju primamljive citrusne mirise, a neki su opisani kao blago začinjeni.

Pročitajte još: Vreme je za RUŽE! Odaberite pravu za svoju baštu: Penjačice će CVETATI cele godine, a

OVE imaju najlepši miris

Narodna imena za Božur
Arapče, božurak, božurić, brozgva, devetak, duhovska ruža, ženski božur, kraljev cvijet, kurjak, mačur, prstenik, trojačke rože, trojaška rožica, turkarica.

Štetočine i bolesti: Srećom, otporni su na jelene i zečeve. Nažalost, podložni su botritisu, gljivici koja može uzrokovati truljenje mladih izdanaka, neugledna mesta na lišću i sprečiti razvoj cvetnih pupoljaka. Dobra cirkulacija vazduha oko vaših biljaka pomoći će u sprečavanju gljivičnih bolesti, piše "Garden Desing".

Pročitajte još: Evo kako da pravilno uzgajate ĐUMBIR U SAKSIJI KOD KUĆE!

Koja vrsta tla je najbolja za božure? Neki vrtlarci uspevaju da ih uzgajaju u svom rodnom tlu, ali većina stručnjaka preporučuje da se izmene organskom materijom pre sadnje. Bez obzira na sve, pobrinite se da imaju dobro drenirano zemljište, jer im neće biti dobro sa pokislim korenima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas