· · Komentari: 0
NE ZANEMARITE

OBRATITE PAŽNJU: Znate li šta predstavljaju BELE TAČKICE na vašim noktima?!

Obično se javljaju zbog manje povrede.

1606917338_Depositphotos_406654730_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ako ste se ikada pitali šta predstavljaju bele tačkice na noktima, evo odgovora. Naime, većina belih tačkica ili mrlje uzrokovane su mehurićima vazduha ispod noktiju.

Bele mrlje koje se zovu leukonychia mogu se pojaviti u nekoliko uzoraka. Obično se javljaju zbog manje povrede na bazi noktiju.

Mogu biti i nasledne, ali u nekim situacijama mogu ukazivati na medicinske probleme.

Pročitajte još: Ako ste u žurbi, a nemate ACETON, iskoristite ove stvari za skidanje laka

Tako vas vaši nokti mogu obavestiti kako je vreme da posetite lekara. Bele mrlje na noktima mogu da ukazuju i na bradavice i gljivice (onihomikoza) ili na psorijazu i ekceme koji mogu uticati i na nokte. Bele mrlje na noktima mogu da budu jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvata kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bele mrljice, to stanje je poznato kao Plummerov nokat, što može da upućuje na hipertireozu.

Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija.

Pojava horizontalne bele crte preko cele površine nokta može da ukazuje na srčani zastoj, Hodgkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Kako LANENO ULJE može da pomogne koži i kosi: Posebno je korisno u periodu koji je došao

Zametite li dve bele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokta, to je znak hipoalbuminemije, sniženog nivoa belančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna ishrana. Ali ne brinite, u većini slučajeva te crte su upalna reakcija na infekciju ili povredu.

Pročitajte još: Ovaj napitak će vam pomoći da se oslobodite kamena u bubrezima

Nemojte ignorisati promene na noktima jer su one povezane sa zdravljem i više nego što mislite. Često proveravajte njihovo stanje i time na vreme zaštite svoje zdravlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.