· · Komentari: 0
VINO

Znate li zašto su vam USTA SUVA nakon čaše BELOG VINA?

Ponekad nema ništa bolje od uživanja u čaši dobrog vina…

1603277516_Depositphotos_135733170_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ali šta je sa polifenolima? Verovatno ste već negde čuli za ovaj izraz koji se najčešće povezuje s vinima, čajevima, nezrelim voćem i ostalim (pomalo gorkim) namirnicama i napicima. Ali šta su zapravo polifenoli?

To su fenolni spojevi koje možete pronaći u određenim biljkama i algama, a stvaraju suvi, gorak ukus u našim ustima. U istoriji su se koristili za sušenje životinjskih krzna, a danas su ipak najpoznatiji zbog učinka koji imaju na hranu i piće.

Pročitajte još: RECEPT ZA SANGRIJU: Popularno piće koje će biti glavni hit letnjih druženja

Kada se polifenoli nađu u vašim ustima, spajaju se s proteinima u pljuvačkoj i sprječavaju ih da obavljaju svoju funkciju – održavaju vaša usta "podmazanim" kako biste lakše gutali hranu koju konzumirate.

Namirnice koje će izazvati ovaj "suvi" osećaj u vašim ustima su vino, određeni čajevi, kafa, grejp, bobičasto voće, tamna čokolada, grožđe i zelene banane.

Pročitajte još: TRADICIONALNO SRPSKO PIĆE NA KRSNIM SLAVAMA: Kuvana rakija, šumadijski čaj ili samo "vruća"

Međutim, kada se pravilno balansiraju polifenoli mogu potpuno obogatiti vaše obroke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.