· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Zovu je "PAKAO NA ZEMLJI": Zašto je Danakilska pustinja jedno od najokrutnijih mesta na svetu (VIDEO)

Danakilska pustinja u Africi predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mesta na svetu, koje mnogi zovi “paklom na Zemlji”.

1615193857_pustinja.JPG
Foto: Youtube Printscreen/TravelWall

Danakilska pustinja se prostire na severoistoku Etiopije, jugu Eritreje i gotovo celom Džibutiju.

Smeštena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gde se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa zemlje i predstavlja jedno od najekstremnijih mesta na planeti.

Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora. Ova pustinja je poznata kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih.

Klima u slanoj i suvoj pustinji je u najmanju ruku okrutna, ali iako je jedno od najnepovoljnijih mesta na Zemlji za život, u Danakilskoj pustinji živi čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cela pustinja i poznata.

Pored rudnika soli, Danakilska pustinja je poznata i po brojnim aktivnim vulkanima, među kojima su najpoznatiji Erta Ale i Dabahu.

Uprkos nepovoljnoj klimi, u jednom od najaktivnih vulkanskih područja na svetu možete videti krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre, oriksa i naravno kamila.

U pustinji Danakil možete uživati u nevjerovatnim pejzažima, koji nastaju kombinacijom soli i magme, a brojni predjeli podsjećaju i na Mesečevu površinu, pa iznova privlače pažnju turista.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.