Oglas
· · Komentari: 0
nauka

Meso uzgojeno u LABORATORIJI: Možete uživati u pljeskavici bez stradanja životinja

Meso uzgojeno u laboratoriji je meso koje se pravi iz životinjskih ćelija

1653058876_laboratory-gae9453268_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ova vrsta mesa ima potencijal da bude ekološki prihvatljivija i humanija od tradicionalne proizvodnje mesa, jer ne zahteva uzgoj i klanje životinja. Međutim, laboratorijski uzgojeno meso se još uvek istražuje i biće potrebno neko vreme dok ne budemo mogli da ga redovno konzumiramo.

Pročitajte još: Osnovna pravila za USPEH U KARIJERI koja možete već od danas slediti

Proces stvaranja mesa obično uključuje uzimanje životinjskih ćelija i njihovo uzgajanje u laboratoriji koristeći medijum bogat hranljivim materijama. Ćelije se zatim postavljaju na skelu napravljenu od životinjskih proteina ili biljnog materijala, što im pomaže da rastu i razmnožavaju se. Kada ćelije narastu do određene veličine, beru se i prerađuju u mesne proizvode.

Koje su prednosti laboratorijskog mesa?

Meso uzgojeno u laboratoriji moglo bi biti ekološki prihvatljivije od tradicionalne proizvodnje mesa, jer ne bi zahtijevalo uzgoj i klanje životinja. Takođe bi bi zdravije jer ne bi bilo izloženo antibioticima i hormonima koji se koriste u tradicionalnoj proizvodnji mesa. Meso uzgojeno u laboratoriji moglo bi biti jeftinije od tradicionalnog mesa, jer ne bi zahtevalo skupu hranu i zemljište. Takođe se može uštedeti mnogo prirodnih resursa, posebno vode koja je potrebna za proizvodnju mesa. 

Da li vegani podržavaju laboratorijski uzgojeno meso?

Među veganima postoji podeljeno mišljenje o tome da li podržavaju ili ne meso uzgojeno u laboratoriji. Neki vegani tvrde da meso uzgojeno u laboratoriji nije zaista vegansko, jer je napravljeno od životinjskih ćelija. Drugi tvrde da bi meso uzgojeno u laboratoriji moglo biti humanija i ekološki prihvatljivija opcija od tradicionalne proizvodnje mesa, te da bi je stoga trebalo podržati. 

Kakav je ukus mesa uzgojenog u laboratoriji?

Ukus mesa uzgojenog u laboratoriji će verovatno zavisiti od životinjskih ćelija koje se koriste za njegovo stvaranje. Međutim, kako se meso uzgojeno u laboratoriji ne pravi od životinjskih proizvoda, potencijalno bi moglo imati drugačiji ukus od tradicionalnog mesa. Pored toga, kako ovo mesto nije izloženo antibioticima i hormonima koji se koriste u tradicionalnoj proizvodnji mesa, potencijalno bi moglo biti zdravije od tradicionalnog mesa. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas