· · Komentari: 0

Bila je PRVA ŽENA AKADEMIK U SRBIJI: Ostavila je neizbrisiv trag, a njene knjige se i danas čitaju

Bez Isidore Sekulić srpska književnosti 20. veka ne bi bila ista

1672755394_Untitled.jpg
Foto: Shutterstock/ Vikipedia

Ne zna se mnogo o njenom privatnom životu. Rođena je u selu Mošorin u Bačkoj, 16. februara 1877. godine. Studirala je matematiku koju je kasnije i predavala u Pančevu, Šapcu i u Beogradu u ženskoj gimnaziji. Bila je izuzetno obrazovana, knjgama i čitanju je pridavala veliki značaj. U Nemačkoj je doktorirala filozofiju.

1950. godine Isidora Sekulić postaje prva žena akademik, kada je primljena je za redvnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Uglavnom je pisala kritike, eseje i pripovetke. Spektar Isidorinih tema je raznovrstan. Književnost je njena glavna preokupacija, ali pored toga interesovale su je i druge umestnosti: slikarstvo, muzika, pozorište.

Pročitajte još: Sećate se žene s golubovima iz filma "Sam u kući"? Borila se sa depresijom, a ovako sada izgleda (FOTO)

NJena prva knjiga ,"Saputnici", građena je na vrlo zanimljiv način. Govori o pojmovima samoće, umora, nostalgije, rastanka, tuge, glavobolje.. O svemu onome što može da obuzme čoveka..

Isidora je isticala to da čovek život treba da učini korisnim. Većina njenih dela je u okvirima njenog glavnog motiva, motiva prolaznosti života.

Volela je Norvešku i izučavala skandinavsku poeziju i istoriju. Tako nakon čitanja u knjigama, odlazi u Norvešku, a onda nastaje jedan od najznačajnijih putopisa "Pisma iz Norveške".

Isidora je, iako dete vojvoćanske ravnice, volela sever više od juga. Divila se njihovom opstanku u hladnoći.

Pročitajte još: SPECIJALNA DOSTAVA ZA BOŽIĆ: Kada je otvorila kutiju, ova baka nije mogla da poveruje šta se u njoj nalazi (VIDEO)

U pirpovetkama glavno mesto zauzimaju jake ličnosti koje prihvataju životnu borbu i ne pomišljaju na odustajanje.

Ono što joj je često zamerano od strane kritičara, početkom 20. veka, je njen subjektivizam. Opisivala je osećanja, pozanta je njena "Glavobolja" u kojoj na nekoliko strana govori o tome kako je boli glava, ali Isidora to daje na tako maestralan način. Uspela je da se izbori sa negativnim komentarima najuticajnijeg kritičara tog doba, Jovana Skerlića. Nikome ništa nije zamerala, živela je skromno, a njen rad je postao priznat, te sa velikim pravom baš ona potaje prva žena akademik u Srbiji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.