· · Komentari: 0

Crkva danas obeležava PREPODOBNOG TEODORA SIKEOTA: Pripisuju mu se isceliteljske moći, danas obavezno izgovorite ove reči

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 22. aprila po crkvenom, a 5. maja po gregorijanskom kalendaru

1685874188_sikeot.jpg
Foto: Wikipedia

Teodor Sikeot je bio episkop Anastasiopolisa.

Rođen je u selu Sikea u Galatiji, zbog čega je i prozvan Sikeot. Još kao desetogodišnji dečak Teodor se predavao teškom postu i svenoćnoj molitvi po ugledu na jednog starca Stefana, koji je živeo u njegovom domu. NJegova majka Marija je bila bogata udovica i nameravala je da svoga sina posvetiti vojnom zvanju. Međutim hrišćani veruju da joj se u snu javio sveti Đorđe i izvestio je, da je Teodor namenjen na službu „ne caru zemaljskom nego caru nebeskom“. U hrišćanskoj tradiciji se pominju mnoga javljanja Svetog Đorđa Teodoru, bilo da ga pouči bilo da ga spase kakve od opasnosti. Imao je i nekoliko viđenja Bogorodice. Teodorje imao veoma težak podvig. Mučio je telo svoje i glađu i žeđu i železnim okovima i svenoćnim stajanjem na molitvi.

Hrišćani veruju da mu je Bog darovao velike moći nad zlim dusima i nad svima bolestima i mukama ljudskim. Bio se pročuo na sve strane kao čudotvorni iscelitelj. Zbog velike čistote i duhovnosti je i preko volje posvećen za episkopa Anastasiopoljskog. Na episkopskoj službi proveo je 11 godina, a posle se vratio u svoj manastir, gde je u starosti Preminuo. Skončao je u početku carovanja cara Iraklija oko 613. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 22. aprila po crkvenom, a 5. maja po gregorijanskom kalendaru.

Tropar

U tebi se, oče, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledio Hrista. Delima si učio prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveti Teodore, raduje se duh tvoj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.