· · Komentari: 0

DANAS JE SVETI GRIGORIJE BOGOSLOV: Zaštitnik đaka, mudrih i učenih ljudi, izgovorite ovu molitvu za spas duše

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen carigradskom arhiepiskopu iz 4. veka, i jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja.

1675693403_svetac-7-februar.jpg
Photo: wikipedia

Sveti Grigorije Bogoslov, je još pre nego što se krstio i posvetio život crkvi, važio za učenog i mudrog čoveka. Učio je u Atini zajedno sa Vasilijem Velikim i Julijanom Odstupnikom.
Sveti Grigorije važi za jednog od najučenijih hrišćanskih svetitelja. Sastavio je mnogobrojna dela, od kojih su mu najslavnija ona iz Bogoslovlja (zbog čega je i nazvan Bogoslovom). Tokom svog arhiepiskopovanja u Carigradu, dosta je pisao protiv jeretika, a proslavilo ga je delo Besede o Svetoj Trojici. Nakon što se povukao sa funkcije arhiepiskopa Sveti Grigorije je napustio Carigrad, i ostatak života proveo povučen, u molitvi i pisanju knjiga koje se i danas proučavaju.
Iako je celog života bio slabog zdravlja, ipak je doživeo duboku starost i umro u 80. godini života. Mošti su mu prenete u Rim, dok mu se glava nalazi u Uspenskom soboru u Moskvi.

Bio je zaštitnik mudrih i učenih ljudi.

Kako je reč o jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja, u nekim krajevima Srbije, Sveti Grigorije Bogoslov danas važi za zaštitnika učenih ljudi.
Stari kažu, da đaci koji imaju problem sa savlađivanjem nekog gradiva na današnji dan treba pažljivo da pročitaju lekcije koje ih muče, i da se nakon toga pomole Svetom Grigoriju. Veruje se da će tako naučeno gradivo biti zauvek zapamćeno, pa ni dobra ocena neće izostati.

Molitva:

'' Pastirska svirala bogoslovlja tvoga, govorničke pobedi trube, jer kao da je iz dubine duha tražena, priloži se dobroti tvoga glasa: Zato moli Hrista Boga, oče Grigorije, da spase duše naše.''

Kada na Saboru 381. godine, nasta rasprava oko njegovog izbora za arhiepiskopa, on se povuče sam, izjavivši: "Ne mogu nas lišiti Boga oni koji nas lišavaju prestola".

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.