· · Komentari: 0
svetac

Danas se slavi Sveti Teodot: Ko je bio episkop kirinijski na Kipru?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Teodota

1678799206_68262a58d9848c8400c6a743f29212fbb0c1fc56.jpg
Foto: Wikipedia

Sveštenomučenik Teodot je bio episkop kirinijski na Kipru. Zbog svoje mudrosti i dobrodetelji izabran je za episkopa. Kada je nastalo gonjenje hrišćana u vreme cara Likinija, Teodot je izveden na sud i stavljen na muke.

Kada ga je mučitelj Savin savetovao da se odrekne Hrista i pokloni idolima neznabožačkim, Teodot mu je, prema predanju, rekao:

- Kad bi ti znao dobrotu Boga mojega, na koga se ja nadam, da će me zbog ovih kratkovremenih muka udostojiti večnoga života i ti bi poželeo da za njega postradaš ovako kao ja.

NJegove reči su još više iznervirale neznabošce, pa su mu udarali klince u telo, a on se molio Bogu s blagodarnošću. U to vreme car Konstantin je objavio slobodu hrišćanima i naredio da se puste svi koji su pod sudom radi Hrista. Tada je i ovaj svetitelj bio oslobođen, povratio se i vratio na svoj prethodni položaj. Nakon povratka je živeo još dve godine. Preminuo je 302. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 2. marta po crkvenom, a 15. marta po gregorijanskom kalendaru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.