· · Komentari: 0

EVO KADA SU MLADENCI 2023. GODINE: Za sreću i dugovečan brak, ne zaboravite ovaj običaj

Pravoslavni praznik u narodu poznat kao Mladenci, obeležava se ovog datuma

1678976098_shutterstock_468774425-mladenci-naslov.jpg
Photo: Shutterstock

Mladenci su praznik koji proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tačnije oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Ove godine, Mladenci padaju u sredu, 22. marta 2023. godine.

Za ovaj praznik se u Srbiji vezuje mnoštvo običaja i verovanja: mladenci primaju čestitke, a u svoj dom primaju i goste koji im donose poklone, dok mlade domaćice pokazuju svoje umeće.

One tog dana ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, a simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom i domaćice ih nude svima koji dođu u kuću.

Foto: Shutterstock

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa hrana koja se sprema toga dana mora biti posna, zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj pravoslavni praznik simbolizuje ljubav, sreću i sladak život, a kao poklon koji se nosi na Mladence je najpogodnije pripremiti ono što mladom bračnom paru može pomoći da se što pre prilagode novim porodičnim obavezama, i prevaziđu eventualne početne probleme u braku.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.