· · Komentari: 0
ANEMIJA

Tvrde da je dobro za ANEMIJU: TikTokeri su otkrili GVOZDENU RIBU - evo kako to funkcioniše (VIDEO)

Anemija zbog nedostatka gvožđa je najčešće stanje krvi u Sjedinjenim Državama, koje pogađa oko 6% populacije, a slično je i kod nas.

1634223208_pjimage--40-.jpg
Foto: Printskrin/TikTok/givemeacow2hold

Kao rezultat toga, Tiktok ima mnogo mimova o osećaju omamljenosti nakon ustajanja - što je uobičajen simptom anemije. Nedavnii trend TikTok-a impresivno kombinuje virusnu moć dobrog mima sa  neobičnim trikom, a to je gvozdena riba.

Pročitajte još: NAJBOLJI ČAJEVI ZA STOMAK: Umiruju bol, nadutost i štite od bolesti

"Kuvanje" minerala

Kao što ime govori, gvozdena riba je komad gvožđa koji stavite u vodu kako biste lakše „skuvali“ više minerala i tako ih uneli u hranu koju pripremate. Dr Christopher Charles, zaslužan je za pronalazak gvozdene ribe, nakon što ga je 2009. poseta Kambodži učinila svesnim koliko anemija može biti smrtonosna u osiromašenim zajednicama.

Inspirisano je nekim istraživanjima koja pokazuju da je kuvanje u posudama od livenog gvožđa povećalo sadržaj gvožđa u hrani. Čarls je 2011. godine objavio članak u Evropskom žurnalu za javno zdravlje nakon što je testirao nekoliko modela gvozdene ribe, koji su pokazali da uzrokuje kratkoročno povećanje nivoa gvožđa u krvi (mada ne i dugoročno).

@givemeacow2hold

low iron hotties rise up (but not too fast) #mmm#tasty#fyp#goodsoup#ironfish

♬ good soup - MARVEL FANS

U intervjuu za BBC 2015. dr Čarls je tvrdio da bi nakon što je ribu skuvao u vodi 10 minuta, odrasla osoba dobila 75% dnevnog preporučenog unosa gvožđa.

Na TikToku možete videti ljude koji koriste vodu obogaćenu gvožđem za kuvanje testenina sa sirom ili za pravljenje supe. Video zapisi označeni oznakom #IronFish imaju preko 15 miliona pregleda i često prikazuju „gvozdene ribice“, kako se navodi u jednom naslovu viralnog videa.

@paytondee

I look terrible #irondeficiency #ironfish #goodsoup #goodsoup👌🏼 #adamdriver

♬ good soup - MARVEL FANS

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.