Oglas
· · Komentari: 0

Kada pada Uskrs 2023? Najradosniji hrišćanski praznik ove godine slavićemo OVOG DATUMA

Da li ove godine pravoslavni i katolički Uskrs padaju na isti datum?

1676971038_shutterstock_1923294152.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Uskrs svake godine menja svoj datum, nazivaju ga i ''pokretnim'' praznikom, ali uvek pada i obeležava se na isti dan- nedeljom. Datum kada će pasti Uskrs, iz godine u godinu, računa proračunima na osnovu astronomskog merenja, odnosno korišćenjem crkvenog kalendara. Pravoslavni Uskrs nikada ne pada pre 4. aprila i nikada nije nakon 8. maja. 
Veliki Petak se obeležava na poseban način, i podrazumeva tužan dan jer je to dan kada je Isus razapet. Tog dana nema službe u crkvama, i zvona ne zvone. Na Veliki petak se posti, jede se samo hleb i voda, i farbaju se jaja najčešće crvene boje koje označavaju Isusovu krv.

Photo: Shutterstock

Pravoslavni Uskrs 2023. godine pada 16.04.2023. dok katolički Uskrs pada 09.04.2023. godine.

Nedeljom kada slavimo Uskrs, sprema se bogata porodična trpeza i tog dana cela porodica je na okupu. Dečica u dvorištu nalaze paketiće koje im je zeka ostavio, mada je ovo više katolički običaj, a ukućani se međusobno tucaju jajima. Takođe, ukoliko neko uđe u kuću nenajavljen tog dana, prvo mu se daje jaje na poklon, pa tek onda hrana i piće.

Ovo je dan kada se svi zbližavamo sa voljenima, praštamo dragim ljudima, zaboravljamo loše i uživamo u miru koji donosi ovaj prelepi praznik.
Neradni dani u Srbiji povodom državnih i verskih praznika, za Uskrs padaju počevši od Velikog petka 14.aprila, uključujući 15., 16.-dan Uskrsa, i 17.april.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas