· · Komentari: 0

Kako je nastala čuvena PAVLOVA TORTA? Kuvar ju je napravio u čast jedne žene na početku 20. veka

Sigurno ste čuli za Pavlovu tortu, možda je bila deo i vaše kuhinje, ali da li znate kako je nastala čuvena torta?

1686140929_shutterstock_1437172040.jpg
Foto: Shutterstock

Nije u pitanju nijedan Pavle, kako mnogi misle, već je reč o ženi - Ani Pavlovoj.

Pavlova torta je dobila ime po čuvenoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, koja je 1926. godine bila na turneji po Australiji i Novom Zelandu. Priča kaže da je kuvar hotela u kome je odsela u Velingtonu napravio desert u njenu čast, čime nastaje Pavlova torta. Inspiraciju je pronašao u beloj "tutu suknji" koju balerine nose na sceni.

Pavlova, taj prozračni desert napravljen od hrskave ljuske beze prelivene šlagom i voćem,

Ana Pavlova je rođena u Petrogradu 1881, a umrla 1931. godine u Hagu. Školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu i odmah dobila angažman u Marijinskom pozorištu. Postala je primabalerina 1906. godine.

Pavlova torta se pravi od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Spolja je korica hrskava, a unutrašnjost je meka.

Sastojci:

  • pet belanaca
  • 250 grama šećera
  • 250 mililitara slatke pavlake
  • jedna kašika šećera
  • oko 250 grama jagoda

Priprema:

Belanca mutiti dok ne postanu penasta, pa pažljivo kašikom dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst i gust šne, a kristali šećera nestanu. Na dno dubljeg okruglog pleha prečnika dvadesetak centimetara staviti papir za pečenje, pa rasporediti šne.

Peći u rerni na 150 oko 75 minuta, ili dok se kora spolja skroz ne osuši. Ako kora spolja popuca, još bolje, pošto to znači da je kora uspela, jer ta spoljna površina i treba da bude krta i krckava.

Kad se kora ispeče, ostaviti je u otvorenoj rerni još petnaestak minuta. Zatim izvaditi pleh i ostaviti koru da se skroz ohladi. Ohlađenu koru pažljivo prenesite na tacnu, preko rasporedite umućenu slatku pavlaku u koju ste dodali kašiku šećera, a zatim odozgo poređajte jagode. Služite rashlađeno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.