Oglas
· · Komentari: 0

Kako se piše ČAK ŠTAVIŠE ILI ŠTAVIŠE? Korišćenje pravilne reči, bez suvišne, će vam pomoći da vaš jezik bude čist i jasan

Preporučuje korišćenje samo jedne od ove dve reči

1685543377_83b9ec8339422bcf8896b7a0fc8bdedb39b34912.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

“Čak” i “štaviše” su sinonimi i oba se koriste u značenju “još više” ili “još dodatno”. Međutim, upotreba reči “čak štaviše” predstavlja pleonazam, što znači da su obe reči suvišne i da bi bilo dovoljno koristiti samo jednu od njih.

Primeri korišćenja u rečenici:

On je čak i dalje zainteresovan za to. Ona je štaviše zabrinuta zbog toga.

Njihova ljubav je čak jača nego ikada.

Korišćenje pravilne reči, bez suvišne, će vam pomoći da vaš jezik bude čist i jasan, što će povećati vašu efikasnost u komunikaciji. Uviek je dobro paziti na upotrebu jezika kako biste izbegli nedoumice i nesporazume.

Poreklo reči “čak” može se povezati sa starijim verzijama staroslovenskog i starohrvatskog jezika, gde se “čak” koristilo u značenju “još”. Reč “štaviše” se može povezati sa staroslovenskim jezikom, gde je “što više” značilo “još više”.

Značenje pleonazma je pojava kada se koristi više reči nego što je potrebno, čime se stvara suvišnost. Upotreba “čak štaviše” se smatra pleonazmom jer obe reči imaju isto značenje, a jedna od njih je suvišna.

Zbog toga se preporučuje korišćenje samo jedne od ove dve reči, poput “čak” ili “štaviše”, da bi se izbegla pleonastična upotreba.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas